Legea animalelor de companie: Ce trebuie să știe proprietarii de câini și pisici

Obligatoriu pentru proprietarii de câini sau pisici! Pentru prima dată, bunăstarea animalelor de companie va fi protejată de legislația UE.

Pentru proprietarii de câini sau pisici, devine obligatoriu! Propunerea legislativă a UE aduce în sfârșit măsuri privind trasabilitatea pisicilor și câinilor, reglementând practicile de reproducere și importul animalelor.

Soluționând problema lipsei de trasabilitate adecvată, care a facilitat comerțul ilicit, propunerea include crearea unei baze de date naționale interoperabile la nivelul UE.

Potrivit EuroGroup for Animals, identificarea și înregistrarea pisicilor și câinilor va trebui efectuată de către un medic veterinar sau o persoană calificată.

Se impun cerințe stricte pentru asigurarea trasabilității. Pentru vânzările online, se vor introduce controale automate:

Citeste și:  Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

Este obligatoriu pentru cei care dețin câini sau pisici! Pentru animalele care provin din crescătorii, magazine specializate sau adăposturi, se vor impune standarde minime pentru creștere, adăpostire și îngrijire.

De asemenea, se vor introduce cerințe stricte privind trasabilitatea, iar pentru vânzările online se vor institui controale automate.

În ceea ce privește transportul animalelor vii, durata călătoriilor va fi redusă și se vor majora limitele de spațiu pentru fiecare animal în parte.

În situații de temperaturi extreme, se vor lua măsuri suplimentare. O noutate importantă este că orice persoană care cumpără un câine sau o pisică va fi informată despre importanța deținerii responsabile a animalului.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

Concluziile Inițiativei voluntare ale Platformei UE pentru bunăstarea animalelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor de companie (câini și pisici) și avizul EFSA privind sănătatea câinilor și pisicilor au fost recunoscute.

Mutilările vor fi interzise:

Operațiile de conveniență, cum ar fi tăierea urechilor și a cozii, vor fi strict interzise, cu excepția cazurilor medicale justificate.

Cu toate acestea, propunerea nu abordează în mod corespunzător alte aspecte esențiale, cum ar fi interzicerea vânzării pisicilor și câinilor în magazinele de animale de companie, abuzul inseminării artificiale și lipsa unor acțiuni adecvate pentru controlul reproducerii excesive.

Comerțul ilegal cu câini reprezintă o gravă încălcare a bunăstării animalelor:

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

Obligatoriu pentru cei care dețin câini sau pisici! Aceste măsuri sunt imperios necesare, conform acțiunilor UE de punere în aplicare a legislației privind comerțul ilegal cu animale de companie, care evidențiază provocările în abordarea acestei probleme.

Se estimează că 438.000 de câini și 80.000 de pisici sunt oferite în orice moment, online, iar frauda este foarte răspândită. Raportul a subliniat importanța colaborării continue între statele membre, precum și a instrumentelor care pot facilita acest lucru.

Conform acestui raport, unul dintre riscurile majore asociate comerțului ilegal este posibilitatea ca animalele să contracteze boli din cauza absenței vaccinării, tratamentului sau examinării medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.