Pentru asigurarea climatului de siguranță și legalitate pentru cetățeni în minivacanța prilejuită de sărbătorirea Zilei de 1 Mai și a Paștelui Ortodox, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost dispuse o serie de măsuri pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale, menținerea ordinii și liniștii publice, fluidizarea traficului rutier și creșterea gradului de siguranță în trafic, supravegherea și controlul frontierei de stat și asigurarea intervențiilor eficiente în situații de urgență.
Conduită preventivă
Pentru o minivacanță în siguranță, le recomandăm cetățenilor să manifeste un comportament preventiv și să respecte măsurile dispuse de autorități.
Călătorii fără evenimente
Având în vedere că mulți dintre români își vor petrece această perioadă în alte localități decât cele de domiciliu, le recomandăm conducătorilor auto să se informeze în avans cu privire la condițiile meteo și starea drumurilor din zonele în care urmează să se deplaseze și să adapteze viteza de rulare la condițiile de drum, neadaptarea vitezei fiind una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere. Totodată, aceștia trebuie să verifice starea tehnică a autoturismelor, iar în trafic să mențină față de autovehiculul din față o distanță care să le permită să frâneze în siguranță în caz de nevoie.
Atenție la candele și lumânări
De asemenea, persoanelor care vor participa la slujbele religioase le recomandăm să acorde o grijă sporită modului în care vor utiliza lumânările și a candelele aprinse atât în lăcașurile de cult, dar și la domiciliu, pentru a evita provocarea unor incendii. Nu folosiți lumânări aprinse în mașină!
Prudență sporită în stațiunile montane
Turiștilor care aleg să-și petreacă aceste zile în stațiunile montane, le recomandăm să manifeste prudență sporită, să se echipeze corespunzător și să evite drumețiile pe trasee dificile. Zilnic, jandarmii montani se vor afla permanent pe traseele și în stațiunile turistice, pregătiți să intervină pentru acordarea de sprijin persoanelor aflate în dificultate.
Tranzitarea frontierei de stat
În ceea ce privește traficul de persoane și vehicule la frontiera de stat, în contextul în care mulți cetățeni vor tranzita punctele de trecere a frontierei de stat, atât pe sensul de intrare, cât și pe sensul de ieșire din țară, recomandăm utilizarea aplicației Trafic online, disponibilă pe pagina de internet a Poliției de Frontieră, care afișează timpii de așteptare pentru fiecare punct de trecere a frontierei (https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/).
Reamintim că, de la intrarea României în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, polițiștii de frontieră din cadrul aeroporturilor și porturilor maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre state din spațiul Schengen.
Totuși, polițiștii de frontieră, împreună cu alți reprezentanți ai MAI, vor desfășura acțiuni punctuale și inopinate pentru a verifica, cu ajutorul aplicației eDAC, identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, permițând efectuarea verificărilor într-un timp scurt în bazele de date relevante ale autorităților române, dar și Schengen.
Orice situație de urgență poate fi anunțată la Numărul Unic de Urgență 112!