„ORICE MOARTE E O POARTĂ”. Pornind de la propria experiență a pierderii unor oameni dragi în timpul pandemiei, artista și antropoloaga Rucsandra Pop vă invită să luați parte la un ritual colectiv de procesare a doliului

Ultimii ani – marcați de pandemie – au lăsat foarte multe familii îndoliate. Întâlnirea cu moartea bulversează ordinea interioară a oricărui om, dar și ordinea unei comunități. Ritualurile au rolul
de a ajuta oamenii să-și regăsească echilibrul pierdut în urma unei morți. Pandemia ne-a obligat
să rescriem aceste ritualuri, să le sărăcim. Restricțiile de călătorie i-au împiedicat pe cei care
erau departe să participe la înmormântarea rudelor sau prietenilor, priveghiurile și parastasele
s-au mutat în social media – oamenii și-au plâns morții cum și unde au putut.
Pornind de la propria experiență a pierderii unor oameni dragi în timpul pandemiei, artista și antropoloaga brașoveancă Rucsandra Pop invită comunitatea locală să ia parte la un ritual
colectiv de procesare a doliului și de acceptare a morții. Instalația performativă construită în
jurul ideii că ORICE MOARTE E O POARTĂ este și o invitație de a căuta în moarte sensul
vieții. Spre deosebire de ritualurile tradiționale, cel propus în cadrul instalației performative este
deschis, fără reguli fixe și fără judecăți, fiind mediat de artă, iar fiecare participant și-l poate
personaliza. Construită în straturi, instalația apelează la fotografie, colaje, text, sunet, la textile
și la gusturi, dar și la practici care activează simțurile și emoțiile.
Moartea nu este un rit de trecere doar pentru cea sau cel care se duce, ci și pentru cei care rămân și pe care acest eveniment îi transformă fundamental, însă le oferă și șansa de a se redescoperi și reinventa.
ORICE MOARTE E O POARTĂ: CUTIA DE REZONANȚĂ propune 8 performance-uri cu un număr limitat la 25 de participanți/reprezentație, care vor avea loc între 13 mai – 19 mai 2024, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov. Instalația performativă va avea două zone separate: una a morții – adică a onorării celor care nu mai sunt printre noi – și una a vieții și a viitorului. Participanții vor fi invitați să aducă câte un obiect care le amintește de cineva drag care nu mai e printre noi. Aceste obiecte pot deveni parte din instalație. La fiecare reprezentație vor fi prezenți și psihologi care să poată conține emoțiile celor care trec prin această experiență, dacă va fi cazul.
De asemenea, participanții vor primi în dar cartea-obiect ORICE MOARTE E O POARTĂ care conține imagini și texte din performance-uri semnate de artista Rucsandra Pop, curatoarea Iuliana Dumitru și de poeții Alina Purcaru, Cristina A. Bejan, Elena Vlădăreanu, Ștefania Mihalache, Andrei Dósa, George Ștefan și Răzvan Țupa.

Citeste și:  Influenceri plătiți să facă propagandă electorală pe TikTok. Când devine ilegală campania politică din online?

Vineri, 17 mai va avea loc și un workshop tematic dedicat artiștilor, antropologilor și psihologilor din comunități din jurul Brașovului (Făgăraș, Sinaia, Predeal, Sfântu Gheorghe și altele), în care vor fi explorate
metodologia și impactul în comunitate a unui astfel de demers performativ, cu scopul de a fi preluate în propria practică artistică. Mai multe detalii despre workshop, în evenimentul de Facebook, iar înscrierile se fac completând acest formular. Mai multe detalii despre proiect pot fi accesate pe site-ul Fragile Society.
Artista Rucsandra Pop este foarte legată de comunitatea brașoveană, unde a crescut și a studiat. Este pasionată de modul în care dialogul și creativitatea pot aduce mai multă încredere între oameni, despre cum se pot transforma orașele sau cartierele în comunități, adică într-un acasă mai bun. Rucsandra este absolventă a Colegiului Național Andrei Șaguna și a Facultății de Litere din cadrul Universității Transilvania și este membră fondatoare a Asociației Fragile Society.
Asociația Fragile Society s-a înființat în 2021 din convingerea că actul artistic poate naște schimbare socială. Este o organizație care își propune să creeze zone de întâlnire și reflecție unde femeile – și nu doar ele – să-și poată identifica, documenta și explora vulnerabilitățile, limitările dar și puterile, folosindu-se de instrumente și practici artistice.

Citeste și:  Ce înseamnă frauda la vot?

Echipa:
Rucsandra Pop – inițiatoare a proiectului și performer;
Iuliana Dumitru – curatoare;
Irina Botea Bucan și Jon Dean – video;
Ioana Flora – consultantă regie;
Gabriela Alexe – realizatoare ambient sonor;
Raluca Moșescu-Bumbac și Laura-Maria Ilie – comunicare;
Iulian Eremia – montaj instalație;
Alec Pop – art director
Psihologi: Florența Simion, Camelia Clem, Silvia Solomon, Adriana Prundaru

Intrarea este liberă în toate zilele evenimentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.