Administrația Biden a informat marți Congresul că va livra arme și muniție Israelului, un ajutor militar de aproape un miliard de dolari, au declarat surse apropiate dosarului, citate de The Associated Press. Decizia a fost luată la o săptămână după ce președintele Joe Biden a amenințat cu limitarea ajutorului militar din cauza acțiunilor forțelor israeliene la punctul de trecere a frontierei de la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza.
Ajutorul militar pentru Israel include muniție pentru tancuri în valoare de aproape 700 de milioane de dolari, vehicule tactice de 500 de milioane de dolari și mortiere de 60 de milioane de dolari, potrivit consilierilor unor congresmeni americani care au dorit să rămână anonimi, deoarece informațiile despre transferul de arme nu au fost încă făcute publice.
Oficialii americani nu au specificat încă data livrării armelor în Israel.
Aceste livrări fac parte din planul de ajutor al Statelor Unite pentru Ucraina, Israel și Taiwan, cu o valoare totală de 95 de miliarde de dolari, dintre care 13 miliarde de dolari sunt destinate Israelului, votat de Congres la sfârșitul lui aprilie, conform Agerpres.
Administrația președintelui democrat Joe Biden a cerut de mai multe luni congresmenilor să aprobe pachetul de sprijin pentru aliații Washingtonului.
Biden amenințase că nu va trimite arme Israelului
Pe 8 mai, președintele american Joe Biden a avertizat că nu va livra anumite arme Israelului, în special obuze de artilerie, în cazul unei ofensive asupra orașului Rafah.
„Dacă trebuie să fim singuri, vom fi singuri”, a reacționat Benjamin Netanyahu la o zi după amenințările Washingtonului.
Un purtător de cuvânt al Armatei israeliene a anunțat că militarii dispun de muniția necesară pentru operațiunile de la Rafah.
Marți dimineață, Israelul a atacat diverse sectoare ale Fâșiei Gaza, inclusiv Rafah, un oraș din sudul Fâșiei Gaza unde s-au refugiat sute de mii de palestinieni care fug din calea războiului.
Lupte aprige au loc în estul Rafah, la frontiera de sud a Israelului, unde armata a intrat cu tancuri pe 7 mai.
La Washington, aleși de stânga din Congres ar putea încerca să saboteze această livrare de arme către Israel.
De la începutul războiului dintre Israel și gruparea palestiniană Hamas, Statele Unite au anunțat două vânzări prin procedura de urgență către aliatul său, procedură care permite o expediere directă, ocolind un proces de 30 de zile în Congres.