Cunoscuții actori, Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Andi Vasluianu și Florin Piersic jr. vor urca pe scena Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov, iar formațiile Sarmalele Reci, Partizan și Conexiuni vor concerta în Parcul Central Nicolae Titulescu.
Săptămâna Comediei, unul dintre cele mai îndrăgite și așteptate evenimente culturale tradiționale ale Brașovului, revine cu ediția a 11-a, între 1-7 iulie, la Teatrul „Sică Alexandrescu”, Cinema Astra, Parcul Central Nicolae Titulescu și Cartier Coresi.
Festivalul include trei componente distincte: teatru, film și o secțiune de teatru, concerte, film și spectacole în aer liber, pentru toată familia.
Secțiunea concurs de teatru a Săptămânii Comediei propune în acest an spectacole în premieră la Brașov, care se remarcă printr-un umor de bună calitate, în varii forme de declinare și adaptări după texte clasice ale căror valoare și mesaj sunt de necontestat.
Iată care este programul secțiunii de teatru, de la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov:
Luni, 1 iulie, Theater Light Studio & Teatrul Total: Genul programului: Comedie, regia Răzvan Oprea (în afara competiției)
Festivalul va fi deschis de cea mai nouă premieră a Teatrului Total „Genul programului: Comedie”, de Jade Rose Parker, cu o distribuție impresionantă: Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Răzvan Oprea și Diana Stancu. Avanpremiera spectacolului va avea loc pe 13 iunie, urmând să fie prezentată la Brașov pe 1 iulie.
Marți, 2 iulie, Teatrul Nottara: Ultima oră, regia Erwin Șimșensohn
O comedie excelentă, o poveste demnă de un scenariu hollywoodian se construiește în jurul unei erori de tipografie ce naște o serie de încurcături, lupte de putere, dar și o mare iubire. Personaje memorabile într-o aventură cu final fericit!
Jurnalistul Horia Ghibuțiu, spunea despre spectacolul de la Nottara: „Succesul la public al unei comedii românești interbelice era oricum asigurat de savurosul text peren al lui Mihail Sebastian: impostura, jurnalismul ca afacere, universitarii cu capul în nori, presa în poziție de ghiocel, oamenii cu bani care schimbă miniștrii ca pe șosete erau și acum 91 de ani și sunt și azi specifice societății românești”.
Miercuri, 3 iulie, Teatrul de Comedie: A fi sau a nu fi, regia Vlad Massaci
Spectacolul pus în scenă de către Vlad Massaci reprezintă inedita adaptare a unui film celebru al marelui cineast evreu-german refugiat din calea naziștilor la Hollywood, Ernst Lubitsch, din 1942, având-o pe Carole Lombard cap de afiș. Este o comedie despre umanitatea din noi, dar și despre miza actorului atunci când se dezvăluie spectatorului, care la final își va pune, după cum speră apreciatul regizor de teatru român, aceeași întrebare hamletiană: a fi sau a nu fi (om)?
Joi, 4 iulie, Teatrul Metropolis: 30+, regia Alexandru Bogdan
30+, cu titlul original Beautiful Bodies, este o comedie despre șase femei, toate în vârstă de peste 30 de ani și toate dezamăgite, într-un fel sau altul, de cum arată viețile lor. Însă ce le alină pe fiecare e prietenia celorlalte. Căci atunci când nu ai o familie (sau când familia e sursa ta de nefericire), prietenii tăi sunt tot ce ai nevoie.
„Cred că un spectacol de teatru este reușit în măsura în care el comunică eficient cu publicul. În cazul nostru, această relație aproape se simte, este vie și imediată. Nu există invenții regizorale, situații de lumini complicate sau decor impresionant. Doar șase actrițe minunate care timp de o oră și jumătate, vă vor purta printr-un carusel de emoții. Și ca în orice comedie care se respectă, râsul este garantat.” – Alexandru Bogdan, regizorul spectacolului 30+.
Vineri, 5 iulie, Teatrul Dramaturgilor Români: Interesul General, regia Andrei Huțuleac
Așa cum aprecia Alina Epîngeac, membră a juriului festivalului timp de două ediții, „Interesul general e o comedie mai mult decât reuşită. E un spectacol inteligent, cu actori al căror talent transformă o poveste cu tovarăşi într-o joacă frumoasă, pe care o priveşti cu drag. Râzi, te bucuri, reţii replici, povesteşti prietenilor ce „mişto a fost la teatru”. Emană pur şi simplu bucuria de a face această profesie, e jucat cu plăcere şi te molipseşti şi tu de o stare de bine. Nu ridici nicio sprânceană întru înţelegere la nicio trimitere elitistă. Nu se emit pretenţii, nu e un experiment, nu e o inovaţie – e (doar) teatru de calitate.”
Sâmbătă, 6 iulie, Teatrul Bulandra: Family.exe, regia Mimi Brănescu
Family.exe este o dramedie provocatoare și surprinzătoare despre vulnerabilitate și traume de familie. Frumusețea textului care stă la baza spectacolului – unul inteligent și spumos, demn continuator al teatrului satiric românesc – e sporită de faptul că lasă loc liber interpretărilor.
În distribuția spectacolului prezentat de Teatrul Bulandra, îi regăsim pe Gheorghe Ifrim, Andi Vasluianu, Oana Tudor, Manuela Ciucur, Paula Niculiță, Cornel Scripcaru și Lucian Ifrim.
Duminică, 7 iulie, Teatrul Național Timisoara: Romanian Psycho, textul, regia artistică și interpretarea Florin Piersic Jr. (în afara competiției)
Florin Piersic Jr. se întoarce la tripla ipostază, de dramaturg, regizor și interpret, în comedia Romanian Psycho. Îndrăgitul actor al Teatrului Național construiește, cu inteligența, cu umorul și cu verva care îi sunt proprii, ceea ce se numește științific „safe space”, spațiul de siguranță al cărui destinatar este personajul necunoscut care poate lua chipul fiecărui spectator în parte.
Biletele au fost puse în vânzare pe www.biletebrasov.ro
Conform tradiției, un juriu alcătuit din cinci profesioniști cu expertiză în arta dramaturgică, respectiv: Maria Zărnescu (teatrolog și critic de teatru), Bianca Veșteman (scenograf și ilustrator), Horia Suru (regizor), Dan Cogălniceanu (actor și manager al Teatrului „Sică Alexandrescu”) și Ioan Big (scriitor, jurnalist și analist Pop Culture), va acorda 5 premii: Cel mai bun actor, Cea mai bună actriță, Cel mai bun spectacol, Premiul pentru Regie și Premiul Juriului.
Alte trei locații se alătură festivalului Săptămâna Comediei: Cinema Astra, Parcul Nicolae Titulescu și Cartier Coresi.
Secțiunea de film se va desfășura la Cinema Astra, unde programul va include 16 comedii politice, și în Parcul Nicolae Titulescu, unde vor fi filme pentru copii și comedii pentru întreaga familie, toate cu intrarea gratuită.
Pentru al doilea an consecutiv, Parcul N. Titulescu va găzdui timp de trei zile, între 5 și 7 iulie, secțiunea outdoor a festivalului, care va include un program generos de spectacole pentru copii, spectacole de improvizație, acrobație, spectacole stradale, ateliere și concerte.
Ne vom întâlni aici cu Ada Milea și Ion Creangă, vom reasculta povești românești, vom vedea spectacole de statui vivante, spectacole de acrobație și jonglerie, vom râde la spectacole de improvizație cu Trupa Improștim și The Creative Moustache, ne jucăm cu Ana Crăciun Lambru – maestru păpușar și Teatrul Magic Puppet și vom cânta alături de Sarmalele Reci, Partizan și Conexiuni.
Ca o noutate, Săptămâna Comediei ajunge în acest an și în Cartierul Coresi, unde vor fi programate o serie de spectacole în aer liber și multe surprize pentru cei mai mici dintre locatari.
Programul complet al festivalului va fi disponibil în curând pe www.saptamanacomediei.ro, iar biletele la spectacolele de teatru au fost puse deja în vânzare pe www.biletebrasov.ro și www.more.com.
Să fie comedie!