Marijuana considerată mai puțin periculoasă: SUA anunță reclasificarea drogului

Guvernul SUA a decis joi să reclasifice marijuana ca un drog mai puțin periculos, reducând astfel probabilitatea ca persoanele care o consumă sau o dețin să fie închise în viitor.

„Prea multe vieţi au fost distruse din cauza abordării noastre eşuate faţă de marijuana”, a scris preşedintele american Joe Biden pe reţeaua de socializare X. „Aşadar, Departamentul de Justiţie va face următorul pas pentru a reclasifica marijuana din lista I în lista a III-a a drogurilor din legislaţia federală”, a adăugat el.

În Statele Unite, drogurile sunt clasificate în cinci categorii diferite. Până acum, marijuana (canabis) a fost inclusă în prima și cea mai strictă categorie, alături de droguri precum heroina, LSD și ecstasy, care induc o dependență foarte mare, potrivit DPA și AFP. Guvernul american a solicitat reclasificarea marijuanei în categoria a treia, destinată substanțelor cu risc moderat sau scăzut de dependență. Astfel, marijuana va fi tratată similar steroizilor sau paracetamolului. Presa americană a descris această schimbare drept o măsură istorică.

Citeste și:  Influenceri plătiți să facă propagandă electorală pe TikTok. Când devine ilegală campania politică din online?

Reclasificarea recunoaște utilizarea medicală a canabisului, însă nu se intenționează legalizarea completă pentru consumul privat la nivel național. Propunerea va fi trimisă Agenției Americane de Combatere a Drogurilor (DEA) pentru o decizie finală.

Deși marijuana este deja legală pentru uz recreativ și medical în peste 20 de state americane și doar pentru uz medical în mai mult de o duzină de alte state, legislația federală rămâne în urmă. Măsura luată de administrația Biden are implicații semnificative pentru cercetare și impozitare și sprijină continuarea procesului de dezincriminare a canabisului. În 1970, sub influența președintelui Richard Nixon, care a declarat un „război total împotriva drogurilor ilegale”, Congresul american a votat clasificarea canabisului ca una dintre substanțele cu cel mai mare risc de dependență.

Citeste și:  Ce pățești dacă împiedici pe cineva să voteze?

Acea măsură a dus la o creștere semnificativă a arestărilor, atingând aproape 800.000 în 2005, cu minoritățile, în special afro-americanii, afectate disproporționat. NAACP a salutat decizia ca fiind monumentală și a susținut dezincriminarea canabisului. Reclasificarea nu înseamnă legalizare, dar ar putea reduce arestările federale. Președintele Biden a afirmat că nimeni nu ar trebui să fie închis doar pentru consum sau posesie de marijuana. Schimbarea ar permite companiilor de canabis să deducă cheltuielile de exploatare din impozite, îmbunătățindu-le afacerile, și ar putea stimula interesul marilor companii farmaceutice.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.