Romsilva este dispusă să preia în administrare și alte arii naturale protejate

Potrivit Agerpres, Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva este dispusă să preia în administrare şi alte arii naturale protejate din România, care să se adauge celor 22 de amplasamente deja manageriate, a afirmat directorul general al instituţiei, Dan Sîiulescu, la un eveniment dedicat Zilei Europene a Parcurilor.

„Ziua Europeană a Parcurilor a fost marcată în acest an printr-o serie de evenimente organizate în perioada 22 – 24 mai, în judeţul Vâlcea, de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva şi Administraţia Parcului Naţional Cozia. Printre participanţi s-au numărat directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Marius – Dan Sîiulescu, reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, ai Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, directori ai parcurilor naţionale şi naturale, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai mediului academic. În intervenţia sa, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Marius – Dan Sîiulescu, a pus accent pe conservarea biodiversităţii din ariile naturale protejate, păstrarea tradiţiilor din comunităţile locale din aceste zone, armonia dintre oameni şi natură, şi a exprimat susţinerea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva pentru administrarea celor 22 de parcuri naţionale şi naturale, precum şi disponibilitatea de a prelua în administrare alte arii naturale protejate”, se precizează într-un comunicat de presă al Romsilva.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

Tema din acest an a Zilei Europene a Parcurilor este „Votează pentru Natură!”, un îndemn pentru asigurarea unui viitor mai sănătos pentru oameni şi natură.

Ziua Europeană a Parcurilor, marcată pe data de 24 mai, a fost instituită în urmă cu 25 de ani, la iniţiativa Federaţiei Europene a Parcurilor „Europarc”, având ca obiectiv apropierea oamenilor de natură, atragerea atenţiei asupra importanţei frumuseţilor din natură şi a managementului durabil al ariilor naturale protejate.

Potrivit Romsilva, primul parc naţional din România, Retezat, a fost înfiinţat în anul 1935, în prezent fiind 29 de parcuri naţionale şi naturale. Dintre acestea, 22 de parcuri naţionale şi naturale sunt administrate de Regia Naţională a Pădurilor şi totalizează o suprafaţă de 853.266 de hectare, 232.246 de hectare fiind în zone de protecţie. În aceste parcuri sunt 562.730 de hectare de păduri.

Citeste și:  Cu ce se ocupă, de fapt, parlamentarii României?

Parcurile naţionale şi naturale administrate de Romsilva pun la dispoziţia turiştilor numeroase trasee amenajate, precum şi infrastructura care permite plimbări cu bicicleta, barca sau ecvestre, alpinism, popasuri în spaţii amenajate sau locuri speciale pentru observarea faunei.

Administraţiile celor 22 de parcuri naţionale şi naturale din cadrul RNP – Romsilva asigură managementul ariilor naturale protejate, întreţin permanent infrastructura turistică, amenajează traseele şi potecile tematice, în colaborare cu Salvamont în zonele montane, menţin marcajele, panourile informative şi indicatoarele.

Sursa. Agerpres.ro / Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.