Zaţul de cafea, utilizat pentru fabricarea betonului

Potrivit Radio România Actualități, oamenii de ştiinţă australieni au reuşit să obţină din resturile de cafea o substanţă care poate înlocui o cantitate semnificativă din nisipul utilizat la fabricarea betonului. La nivel global, sunt produse milioane de tone de zaţ care ajung la gropile de gunoi şi produc metan prin descompunere.

Cercetătorii din Melbourne au încălzit zaţ de cafea fără oxigen şi au obţinut o substanţă care poate înlocui până la 15% din nisipul utilizat la fabricarea betonului. Astfel, acest material de construcţii devine cu 30% mai puternic şi se reduce totodată cantitatea de ciment necesară, cu până la 10%, a declarat coordonatorul studiului, în condiţiile în care peste 50 de miliarde de tone de nisip sunt excavate în fiecare an pentru fabricarea betonului – o acţiune cu efecte distrugătoare asupra mediului. La începutul acestei luni, un comitat din apropiere de Melbourne a utilizat betonul fabricat cu zaţ de cafea pentru a construi o alee pietonală şi speră să îl utilizeze în curând în proiectele unor drumuri naţionale. De asemenea, oamenii de ştiinţă australieni poartă discuţii şi cu un mare lanţ de cafenele pentru a prelua zaţul utilizat, susține Gabriela Gârjoabă.

Citeste și:  Festivalul pentru Tineri Interpreți ,,Flori în Țara Bârsei” se va desfășura în perioada 30 -31 octombrie, la Cetrul Cultural Reduta

Sursa. Radio România Actualități / Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.