Europenii doresc ca statele membre ale Uniunii să aibă o strategie de apărare comună

Potrivit unui sondaj, pentru europeni securitatea și apărarea reprezintă domeniul prioritar al acțiunilor Uniunii pe termen mediu, notează Radio România Actualități.

Cel mai mai recent eurobarometru arată că europenii doresc ca statele membre ale Uniunii să aibă o politică și o strategie comune de apărare și, în același timp, să-și majoreze capacitatea de producție de echipamente militare. Securitatea și apărarea figurează, de altfel, ca domenii prioritare pentru cetățenii comunitari.

77% dintre europeni sunt în favoarea unei politici comune de apărare și securitate în rândul statelor membre, în timp ce 71% vor ca Uniunea Europeană să-și consolideze capacitatea de a produce echipamente militare. 69% dintre aceștia doresc o politică externă comună și 67% consideră că Uniunea Europeană reprezintă un pol de stabilitate într-o lume marcată de probleme.

Citeste și:  Festivalul pentru Tineri Interpreți ,,Flori în Țara Bârsei” se va desfășura în perioada 30 -31 octombrie, la Cetrul Cultural Reduta

Potrivit europenilor, securitatea și apărarea reprezintă domeniul prioritar al acțiunilor Uniunii pe termen mediu. Urmează problemele legate de climă și mediu înconjurător, sănătate, economie și migrație.

Cât despre războiul din Ucraina, 87% dintre cetățenii comunitari sunt de acord cu sprijinul umanitar acordat persoanelor afectate de război, iar 83% sunt de acord cu primirea persoanelor care fug din calea conflictului. 72% dintre cetățenii Uniunii sprijină sancțiunile economice împotriva Rusiei, iar 70% sunt de acord cu sprijinul financiar pentru Ucraina.

Când vine vorba de crize care au influențat viața europenilor, aceștia cred că războiul din Ucraina ocupă primul loc – 42 de procente, urmat de pandemie – 34 de procente și criza economică – 23 de procente.

Citeste și:  Decizii importante ale Comitetului de Monitorizare al Programului Interreg VI-A România-Bulgaria

Raportat la economie, cea mai mare problemă rămâne inflația, cu 38% dintre europeni indicând acest aspect. Percepția asupra situației economice europene s-a îmbunătățit din toamna anului 2023.

Sursa. Radio România Actualități / Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.