Proiecte legislative aflate în atenția guvernului săptămâna aceasta

Pe masa guvernului se va afla săptămâna aceasta proiectul de hotărâre prin care salariul minim brut va creşte de la 1 iulie cu 400 lei. Modul de stabilire a salariului minim brut pe ţară se schimbă, în contextul apariţiei directive europene 2041 din 2022, care trebuie transpusă în legislaţia naţională până la 15 noiembrie acest an, notează Radio România Actualități.

Practic, valoarea salariului minim nu se va mai stabili în urma negocierilor dintre guvern şi reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor în cadrul Consiliului Naţional Tripartit ca până acum, ci în baza unui mecanism clar de calcul.

Guvernul are pe agenda de lucru săptămâna aceasta un proiect de act normativ care va stabili noua valoare a salariului minim pe economie care va intra în vigoare de la 1 iulie. Astfel, salariul minim brut pe ţară garantat în plată va creşte de la 3.300 lei lunar, cât este în prezent, la 3.700 lei.

Citeste și:  Brașovul, în competiția pentru un viitor verde: printre cele 15 orașe din România care visează la neutralitate climatică

Aceasta va reprezenta o creştere de 12,12%, ceea ce înseamnă o majorare netă de 242 lei. De asemenea, deducerea fiscală de 200 lei se va menţine până la sfârşitul anului. Premierul Marcel Ciolacu sublinia că această deducere, împreună cu eforturile de reducere a inflaţiei, vor proteja puterea de cumpărare a angajaţilor cu venituri mici.

Tot pe agenda de lucru a guvernului se mai află şi proiectul unei legi elaborat de Ministerul de Finanţe care prevede o majorare a cotei de participare a României la Fondul Monetar Internaţional. Contribuţia va creşte de la 1.811 milioane drepturi speciale de tragere cât este în prezent, la 2.717 milioane.

Drepturile speciale de tragere reprezintă moneda virtuală a Fondului Monetar Internaţional, concepută ca înlocuitor al standardului aurului. Tranzacţiile în interiorul FMI sunt calculate în DST, iar valoarea se stabileşte în funcţie de dolarul american, de euro, de moneda chinezească, de yenul japonez şi de lira sterlina britanică, în funcţie de cotaţiile acestor monede la bursa londoneză.

Citeste și:  Sportivi din 15 ţări, la Râşnov, în weekend, la Cupa Mondială de vară la sărituri cu schiurile

Şi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului pune pe agenda de lucru a executivului de săptămâna viitoare un act normativ care reorganizează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului. Hotărârea de guvern prevede desfiinţarea unui număr total de 23 de posturi de conducere, desfiinţarea funcţiilor de şef birou, şef laborator, desfiinţează fucţiile publice de şef serviciu şi structurile organizatorice care deţin sub 10 posturi de execuţie din cadrul ANPC, precum şi desfiinţează cele opt comisariate regionale care sunt unităţi subordonate ale ANPC.

De asemenea, se înfiinţează un comisar-şef asimilat cu funcţia de director executiv, care are în subordine 41 de comisariate judeţene şi şase sectoriale, conduse de comisari şefi adjuncţi, asimilaţi cu funcţia de şef serviciu. Personalul din structurile desfiinţate a fost preluat în alte structuri ale instituţiei. Centrul European al Consumatorilor este organizat şi el la nivel de direcţie, fiind unitate finanţată de la Comisia Europeană şi de la bugetul de stat. Pentru acest an, contribuţia este de 67% de la Comisia Europeană şi 33% de la bugetul de stat. În concluzie, din cele 99 de funcţii de conducere, prin acest proiect sunt reduse 23, ceea ce înseamnă în acest moment 5,5%.

Citeste și:  Noua ecotaxă care va obliga românii să recicleze mai multe produse: puncte de colectare vor fi amplasate în toată țara

Sursa. Radio România Actualități / Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.