7 medicamente generice, dintre care două folosite la tratarea cancerului, ar putea fi retrase de pe piaţa românească

Şapte medicamente generice, dintre care două folosite la tratarea cancerului, ar putea fi retrase de pe piaţa românească, a anunţat Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, notează Radio România Actualități.

Decizia a fost luată după ce instituţia europeană similară a recomandat ca peste 350 de astfel de produse ale unor companii europene să fie retrase, deoarece a constatat că testarea lor de către un laborator din India nu a fost conformă.

Potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale de profil, Răzvan Prisada, o comisie de specialişti va analiza situaţia, astfel încât suspendarea autorizaţiei să nu producă întreruperi în continuitatea tratamentului pacienţilor, mai ales că există pe piaţa internă produse alternative la fel de eficiente.

Citeste și:  Mergi la vot? Ce nu ai voie să faci în cabină

”În realitate, în acest moment avem doar şapte poduse care sunt efectiv în piaţă, două dintre acestea fiind medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală, un antiinflamator şi un antidiareic pentru care există suficient de multe alternative şi celelalte cinci produse, care sunt medicamente care se eliberează cu prescripţie medicală. Două dintre ele sunt utilizate în sfera oncologiei şi cel de-al cincilea este din sfera tratamentului disfuncţiei erectile masculine”, susține Răzvan Prisada.

Decizia autorităţilor europene vine după ce au constatat că laboratorul indian care a testat – în locul mai multor comapnaii europene – sute de medicamente generice, a prezentat date justificative insuficiente, care ar fi trebuit să demonstreze că produsele respective eliberează aceeaşi cantitate de substanţă activă în organismul uman, precum cele originale.

Citeste și:  Ce înseamnă frauda la vot?

Agenţia europeană a avertizat, însă, că unele dintre produsele recomandate pentru suspendare pot avea o importanţă critică din cauza lipsei de alternative în unele ţări comunitare. În consecinţă, pentru a nu afecta tratamentul pacienţilor, autorităţile naţionale vor putea amâna suspendarea acestor medicamente, timp de cel mult doi ani.

Sursa. Radio România Actualități / Foto. Arhivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.