UE anunță creșterea prețurilor la Shein și Temu după verificarea a două miliarde de colete

Două dintre cele mai populare platforme de cumpărături la prețuri mici, Shein și Temu, sunt vizate de o taxă care ar putea duce la creșterea prețurilor. Această taxă, pe care UE intenționează să o aplice, ar putea determina pierderea renumelui lor de „cele mai ieftine”. Germania a anunțat deja că sprijină această măsură.

Germania susține o revizuire a taxelor de import din Uniunea Europeană, care ar putea elimina o scutire vamală pentru coletele ieftine, de care retailerii online Shein și Temu au profitat pentru a câștiga cote de piață semnificative cu produse fabricate în China la preț redus.

Criticii Shein și Temu din Statele Unite au reclamat deja că aceste companii utilizează această scutire de taxe pentru a depăși rivalii și a evita inspecțiile vamale, transmite Reuters, citată de News.ro. Conform reglementărilor actuale ale UE, coletele achiziționate online din afara UE nu sunt supuse taxelor vamale dacă valoarea lor este sub 150 de euro (163 USD). Astfel, cele două companii pot oferi cumpărătorilor rochii pentru doar 8 dolari și ceasuri inteligente pentru 25 de dolari, remarcă sursa citată.

Citeste și:  Influenceri plătiți să facă propagandă electorală pe TikTok. Când devine ilegală campania politică din online?

Ce vrea UE să modifice

UE intenționează să elimine limita de 150 de euro pentru produsele scutite de taxe vamale la nivel european. Această măsură face parte dintr-un proiect de lege privind reforma vamală în UE, propus de Comisia Europeană în martie 2023 și aprobat printr-un vot preliminar al Parlamentului European în aceeași lună.

Totuși, proiectul de lege va fi reevaluat de noul parlament, format după alegerile europene de la începutul lunii iunie.

Conform datelor Comisiei Europene, în 2023 au ajuns în UE două miliarde de colete cu o valoare declarată sub 150 de euro, provenite din afara regiunii. Comisia Europeană arată că această scutire de taxe încurajează vânzătorii să divizeze transporturile în colete sub 150 de euro, astfel încât până la 65% dintre acestea sunt subevaluate pentru a beneficia de scutire. Volumele mari ale comerțului electronic rezultat testează limitele vamale ale Uniunii.

Citeste și:  Ce înseamnă frauda la vot?

Germania sprijină măsura

Principala asociație de comerț, Handelsverband Deutschland (HDE), a făcut lobby pe lângă guvernul german, susținând că scutirea de taxe a stimulat creșterea masivă a coletelor mici care intră în UE de pe platforme online precum Shein și Temu. De asemenea, HDE a subliniat că autoritățile vamale nu pot verifica dacă toate produsele respectă normele UE.

Ministrul de Finanțe al Germaniei, Christian Lindner, a declarat că Germania va sprijini eliminarea limitei de 150 de euro pentru produsele scutite de taxe vamale la nivel european, potrivit HDE pentru Reuters.

Reacțiile Shein și Temu

Reprezentanții Shein și Temu neagă că succesul lor se datorează scutirii de taxe vamale pentru pachetele sub 150 de euro și afirmă că nu împart coletele pentru a evita taxele vamale.

Shein a declarat pentru Reuters că respectă toate legile și reglementările locale, inclusiv cele privind taxele vamale, și că menține prețurile accesibile prin modelul său de afaceri bazat pe tehnologie și lanțul de aprovizionare flexibil. Compania a mai precizat că plătește taxele necesare pentru comenzile expediate în Europa, inclusiv taxele vamale pentru comenzile peste 150 de euro. Shein se pregătește să se listeze la Londra, după ce o încercare de a se lista la New York a fost respinsă de parlamentarii americani.

Citeste și:  Ce pățești dacă împiedici pe cineva să voteze?

Temu, deținută de retailerul chinez Pinduoduo Holdings, a negat că politica de duty-free este principalul motor al expansiunii sale rapide. Compania afirmă că succesul său se bazează pe eficiența lanțului de aprovizionare și competențele operaționale. Temu a subliniat că nu împarte coletele pentru a evita taxele vamale sau controalele la frontieră.

Reacția celorlalți retaileri mari

Asociația industrială ECommerce Europe, ai cărei membri includ Amazon și eBay, a avertizat că eliminarea limitei de duty-free ar putea crește fricțiunile comerciale și ar putea atrage măsuri de represalii din partea partenerilor comerciali cheie, precum SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.