De această facilitate beneficiază cei care nu se pot deplasa din motive medicale, sunt internați într-un spital sau un cămin pentru persoane vârstnice, precum și persoanele reținute sau arestate.
Pentru a asigura dreptul la vot tuturor cetățenilor care doresc să participe la alegerile din data de 9 iunie 2024 pentru membrii din România în Parlamentul European și cele pentru autoritățile administrației publice locale, în cazul persoanelor netransportabile există posibilitatea ca exercitarea votului să se facă prin intermediul unei urne speciale, mobile.
De această facilitate beneficiază următoarele categorii de alegători:
- persoanele care nu se pot deplasa din cauză de boală sau invaliditate;
- cei internați într-o unitate sanitară publică sau privată, într-un cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea așezăminte sociale publice sau private;
- persoanele reținute, persoanele reținute în baza unui mandat de arestare preventivă, persoanele asupra cărora s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu și persoanele care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale.
În cazul alegătorului netransportabil care se află în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă, acesta îşi poate exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale la secţia de votare la care este arondat, după domiciliu sau reşedinţă.
La alegerile europarlamentare, alegătorul netransportabil care se află în altă localitate decât cea de domiciliu sau de reşedinţă îşi poate exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale la cea mai apropiată secţie de votare de locul unde se află.
Cererile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale pot fi depuse atât prin mijloace electronice, cât și fizic, prin intermediul oricărei persoane. Ele trebuie însoțite de copii ale oricărui act din care rezultă situația de fapt care califică alegătorul drept alegător netransportabil, astfel încât să se poată stabili lipsa posibilității alegătorului de a se autodeplasa la sediul secției de votare.
Pentru organizarea optimă a procesului de votare prin intermediul urnei mobile se recomandă depunerea cererilor până în data de 7 iunie 2024 la Biroul Electoral de Circumscripție Municipală nr. 1 Brașov (sediul CATTIA, str. Institutului nr. 35, sau pe email: bv.brasov@bec.ro). Cererile pot fi depuse și la biroul secției de votare de care aparține alegătorul cu domiciliul sau reședința în Brașov, sau la cea mai apropiată secție, pentru cei care nu se încadrează în prima categorie, în ziua prevotării (sâmbătă, 8 iunie) în intervalul orar 18.00-19.00.
În cazul în care se solicită prezența urnei mobile în ziua votării (duminică, 9 iunie), pentru a se putea asigura procesarea cererii, deplasarea echipei care însoțește urna specială, votarea și returnarea la secția de votare a respectivei echipe anterior orei 22.00, se recomandă ca această solicitare să se depună până la ora 14.00.
Modelul de cerere pentru urna specială se regăsește în Hotărârea Biroului electoral Central nr. 65, pag. 11: https://locale2024.bec.ro/wp-content/uploads/2024/04/hot_65H.pdf