Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență privind modificarea şi completarea Legii minelor nr. 85/2003

Guvernul României a adoptat vineri, 21 iunie 2024, Ordonanța de Urgență privind modificarea şi completarea Legii minelor nr. 85/2003. Actul normativ, inițiat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), reglementează redeschiderea exploatărilor miniere neenergetice pentru care a fost emisă o Hotărâre a Guvernului privind aprobarea conservării, închiderii, ecologizării și monitorizării postînchidere.

Decizia a fost luată ținând cont de contextul economic actual, dar și de Rezoluția Comitetului Economic și Social European din data de 24.03.2022 privind Războiul din Ucraina și impactul său economic, social și ecologic. Prin această măsură este vizată, astfel, susținerea și dezvoltarea unui model economic durabil și responsabil în raport cu mediul înconjurător, fiind promovată economia circulară, prin creșterea gradului de utilizare a resurselor de materii prime.

Citeste și:  USR propune lege prin care universitățile să asigure 75% din locurile pentru stagii de practică studenților

„Redeschiderea unor mine cu activitatea sistată descarcă parțial sau chiar total statul român de cheltuieli pentru ecologizare, cu posibil impact transfrontalier. Mai exact, cheltuielile cu protecția mediului, ce au ca scop final redarea unor mari suprafețe de teren în circuitul economic și tot ceea ce însemnă regenerarea socio-economică a comunităților învecinate, reintegrarea peisagistică a zonelor și refacerea bio-diversității sunt transferate către agenții economici care vor face exploatarea”, a declarat ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea.

Resursele minerale secundare, depozitate în iazuri de decantare sau halde de steril, prezintă un potențial foarte ridicat de valorificare industrială prin recuperarea metalelor prețioase, critice și utile de bază (Au, Ag, Cu, Pb, Zn, Fe, Mn, W, Mo etc.) pentru care au fost deschise exploatările sau a unor elemente care au intrat recent în sfera de interes a valorificării industriale (Ge, In, Te, Cd, Sb), prin utilizarea mineralelor însoțitoare (cuarț, feldspat, minerale argiloase) sau prin folosirea unor tipuri de reziduuri ca amelioratori pentru soluțiile sărace.

Citeste și:  Salt Bank: 100 de zile de la lansarea primului neobank 100% românesc, la Brașov

„Reintroducerea în circuitul economic a resurselor secundare va contribui la creșterea gradului de securitate și sustenabilitate a aprovizionării cu materii prime critice esențiale în sectoare industriale cheie pentru economia naționala și europeană”, a mai precizat ministrul Ștefan-Radu Oprea.

Totodată, prin prezentul act normativ se instituie posibilitatea continuării activități miniere pentru societățile aflate în procedură de insolvență, prin păstrarea licenței în cadrul unui program de reorganizare, dar și posibilitatea dezvoltării și valorificării golurilor miniere din saline care pot fi utilizate din punct de vedere turistic sau medical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.