Instanţa de fond din Malta a hotărât predarea lui Paul-Philippe al României. Decizia nu e definitivă

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat marţi că instanţa de fond din Malta a hotărât predarea lui Paul-Philippe al României. Autorităţile din Malta au decis extrădarea lui, după ce au redeschis procedura întrucât luna trecută respinseseră definitiv solicitarea autorităţilor române. Între timp, la cererea magistraţilor români, procedura a fost reluată, iar Paul al României poate fi extrădat, scrie TVR.

Paul al României avea la dispoziție cinci zile pentru a contesta decizia, însă, conform avocatului său, deja aceasta a fost contestată.

Apărătorii maltezi ai lui Paul al României consideră că vor câștiga 500% acest proces, conform declarațiilor oferite Știrilor TVR.

Autoritățile din Malta au respins definitiv luna trecută cererea de extrădare făcută de autoritățile române, însă între timp, întrucât a început la Curtea Europeană de Justiție un proces care vizează acest caz, autoritățile din Malta au redeschis procedura.

Citeste și:  Noua ecotaxă care va obliga românii să recicleze mai multe produse: puncte de colectare vor fi amplasate în toată țara

El a fost condamnat la pedeapsa de trei ani şi patru luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu şi pentru un prejudiciu de 9,5 milioane de euro.

„Este o decizie aşteptată de Ministerul Justiţiei şi de statul român, care face constant eforturi pentru aducerea fugarilor în ţară”, a scris Alina Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

Ea a menţionat că hotărârea nu este definitivă, poate fi atacată.

„Mulţumesc colegilor de la Ministerul Justiţiei, ANP, instanţei de executare şi tuturor autorităţilor care şi-au adus aportul pentru ca aceasta să fie soluţia. Până la jumătatea lunii iunie au fost aduşi în ţară 383 de fugari. Clasamentul ţărilor din care au fost aduşi cei mai mulţi este condus de Marea Britanie, urmată de Germania şi Italia. Reamintesc că Legea „fugarul plăteşte” este în vigoare din 7 iunie. Începând cu această dată, toţi fugarii vor fi obligaţi să suporte costurile aducerii lor în ţară. Între timp, este aşteptată decizia Curţii Constituţionale privind legea prin care sustragerea de la executarea pedepsei este asimilată infracţiunii de evadare”, a mai scris ministrul Justiţiei.

Citeste și:  FLY LILI oferă reduceri de 20% pentru toate zborurile cu plecare din Brașov

În 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe omul de afaceri Remus Truică la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, iar Paul al României a primit o pedeapsă de trei ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Paul al României a fugit din România înainte de pronunţarea sentinţei, stabilindu-se în Franţa. În iunie 2022, el a fost prins la Paris, dar o Curte de Apel a refuzat să îl extrădeze, pe motiv că există un „risc real” ca drepturile lui fundamentale să-i fie încălcate în ţara noastră.

La sfârşitul lunii aprilie 2024, Paul al României a fost prins de autorităţile din Malta în urma informaţiilor transmise de poliţiştii români, el fiind arestat preventiv în aşteptarea judecării procesului privind extrădarea în România.

Citeste și:  Autobuzele RATBV care circulă pe linia 130 nu vor mai deservi stația ”Caragiale”, pe sensul de deplasare spre capătul de linie Râșnov

Sursa, Televiziunea Română

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.