De ce scriu ăștia pe pereți? – un film despre cum arta stradală face din oraș o oglindă

Joi, 27 iunie, de la ora 19:00, la Centrul Cultural Reduta din Brașov va avea loc proiecția filmului „De ce scriu ăștia pe pereți?” – primul documentar despre fenomenul graffiti și street art din România. Filmul este debutul regizoral al lui Alin Boeru, un (fost) corporatist care a dorit să înțeleagă mentalitatea celor care vor să facă artă și să pună culoare pe pereții orașelor, într-un joc de-a șoarecele și pisica în raport cu forțele de ordine, care îi consideră doar „vandali” și „golani”. Proiecția va fi urmată de un Q&A cu regizorul Alin Boeru și cu artistul Homeboy, prezent pe scena artei urbane din România de mai bine de 20 de ani, iar biletele sunt disponibile online: aici.

Citeste și:  Mergi la vot? Ce nu ai voie să faci în cabină

Totodată, documentarul este cât se poate de nepărtinitor, întrucât este filmat din perspectiva unui outsider, a cărui personalitate se lovește nu arareori de diferențele profunde de mentalitate și de stil de viață pe care și le asumă persoanele pe care le filmează.

Istoria agitată a ultimilor 30 de ani de graffiti și artă stradală este prezentată prin materiale de arhivă și mărturii, opunându-i-se mersul calm al unei vieți normale dusă de un om care, până recent, doar a trecut pe lângă zidurile colorate, întrebându-se cine sunt cei care le aduc la viață, dar temându-se să își asume riscuri. Filmul explorează toate dimensiunile și specificitățile aceste comunități – de la intervențiile pe metrouri, tramvaie, trenuri, ajungând la acțiuni clandestine pe străzi, în spațiul public sau în locuri abandonate.

Citeste și:  Ce pățești dacă împiedici pe cineva să voteze?

Dar realizarea unui astfel de film nu te lasă neschimbat – după sfârșitul filmărilor, realizatorul a decis să se scuture de acalmia vieții de corporatist și să se dedice de-acum încolo regiei de film. Adică, „De ce scriu ăștia pe pereți?” este un film care a schimbat până acum cel puțin o viață și avem toate motivele să credem că poate fi o mare sursă de inspirație nu doar pentru realizatori, ci și pentru oamenii din sală.

Pornit la inițiativa a doi artiști stradali români (Robert Obert și John Dot S), filmul a fost scris și regizat de Alin Boeru și produs de Wearebasca. Proiectul a fost finanțat de Centrul Național al Cinematografiei și sprijinit de Societatea Română de Televiziune și BV McCann Erickson.

Citeste și:  Influenceri plătiți să facă propagandă electorală pe TikTok. Când devine ilegală campania politică din online?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.