Urşii care stau pe marginea Transfăgărăşanului vor fi relocaţi în Sanctuarul de la Zărneşti

Urșii care și-au făcut un obicei din a aștepta turiștii pe marginea Transfăgărășanului vor fi mutați în Sanctuarul Libearty din Zărnești, județul Brașov. Anunțul a fost făcut vineri de Prefectura Argeș, în urma unei ședințe la care a participat și ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Decizia a fost luată din cauza comportamentului modificat al urșilor, care au devenit dependenți de „cerșitul la drum” ca principală sursă de hrană. Ministrul Mediului a subliniat că relocarea în habitatul natural nu este o soluție viabilă, deoarece urșii s-au obișnuit cu interacțiunea umană și ar reveni la comportamentul dăunător.

”Problema acestor urşi trenează de mult prea mult timp, deja s-au întâmplat mai multe accidente şi, din păcate, dacă nu intervenim rapid, suntem la un pas de o reală tragedie. Un lucru este cert: nu mai putem continua în acest mod. Situaţia de aici reprezintă un pericol iminent pentru turiştii care aleg să ignore legea şi recomandările autorităţilor şi se opresc pe marginea drumului pentru a fotografia sau hrăni exemplarele de urs. În acelaşi timp, se aduce un prejudiciu major speciei. Specialiştii m-au informat că aceşti urşi şi-au schimbat fundamental comportamentul în ultimii ani, cerşitul la drum devenind principala lor sursă de hrană. Din păcate, relocarea urşilor de pe Transfăgărăşan într-o altă zonă nu este o soluţie eficientă. Am încercat în trecut această metodă, însă urşii în cauză au continuat să aibă acelaşi comportament, indiferent unde au fost mutaţi. Soluţia identificată este relocarea acestora într-o rezervaţie dedicată, unde să poată fi monitorizaţi şi îngrijiţi corespunzător”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, potrivit News.ro.

Citeste și:  Prețuri mai mici pentru city-break-urile de toamnă. Zborurile din acest sezon pornesc de la 30 de euro

Prefectul județului Argeș, Dragoș Predescu, a asigurat că relocarea urșilor va fi finanțată din bugetul statului, fără a împovăra autoritățile locale. Această măsură are ca scop eliminarea pericolului pentru turiști și protejarea urșilor, evitând interacțiunile nesigure care au devenit comune pe Transfăgărășan.

Creat în memoria ursoaicei Maya, Sanctuarul Libearty este astăzi căminul a peste 100 de urși bruni salvați din condiții mizere de trai, fiind maltratați în captivitate. Recunoscut de mulți specialiști ca fiind cel mai etic sanctuar din lume, teritoriul acestuia constă în 69 de hectare de păduri de conifere, situat lângă Zărnești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.