Încă o dată tinerii României reușesc să impresioneze prin rezultatele remarcabile obținute la competițiile internaționale!
Ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, s-a întâlnit miercuri, 3 iulie, cu Filip Bușcu, David Ghiberdic și Rareș Marinescu, elevi ai Liceului Internațional de Informatică – București și viitori studenți în universități internaționale de top, pentru a discuta planurile de viitor ale României în domeniul aeronautic. Tinerii au fost însoțiți de directorul instituției de învățământ, Hayati Agaoglu, la discuții participând și Bogdan Costaș – directorul ROMAERO și George Brezoi – președintele consiliului de administrație Avioane Craiova S.A.
Filip Bușcu, David Ghiberdic și Rareș Marinescu sunt marii câștigători ai „International Science and Engineering Fair” din Los Angeles, cea mai mare competiție de știință și tehnologie din lume pentru participanții sub 21 de ani. Proiectul lor – „Aripa de șoim”, la care au lucrat mai mult de un an, este inspirat din natură și reprezintă o aeronavă la scară reală, care ar putea contribui la eficientizarea zborurilor, datorită designului său. Aripile de direcție, coordonate independent, promit scăderea consumului de carburant cu până la 5% și sporirea manevrabilității, spre exemplu, pentru avioanele de luptă.
„Sincere felicitări! Îmi doresc ca astfel de idei creative și inovative să se transforme în produse care, mai departe, să se industrializeze. Prin voi, prin intermediul tinerilor, putem să dezvoltăm această domeniu al aeronauticii și să facem un salt important, mai ales ținând cont că România are o puternică tradiție în acest sens”, a declarat ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea.
În timpul discuțiilor, au fost realizate și schimburi de idei cu privire la industria națională de apărare, precum și referitoare la oferta educațională de profil. „Am dezvoltat proiectul cu șurubelnița în mână”, a povestit David, explicând canalizarea eforturilor echipei, în mod prioritar, pe partea practică a proiectului. Tinerii au descris, în continuare, și sarcinile atribuite fiecăruia, începând de la responsabilitatea asamblării și proiectării avionului, realizarea simulărilor necesare funcționării și, nu în ultimul rând, programarea sistemului de bord ce a incorporat și un sistem de pilot automat, care a permis înregistrarea și transmiterea datelor.
În încheiere, ministrul Ștefan-Radu Oprea le-a transmis olimpicilor că instituția noastră, alături de ROMAERO și alte companii de profil aflate în coordonare, le pot pune la dispoziție infrastructura și echipamentele necesare pentru a-și continua descoperirile, care au potențialul de a pune România pe radarul marilor companii aeronautice. În contrapartidă, tinerii au adresat demnitarului invitația de a fi prezent în locul în care a luat naștere povestea de succes a proiectului câștigător: garajul unuia dintre cei trei elevi.