50 de ani de la înființarea Detașamentului 2 de Pompieri Brașov

Situat în municipiul Brașov, pe strada Berzei, nr. 24A, Detașamentul 2 de Pompieri Brașov a fost înființat la data de 19.07.1974, într-o perioadă în care Grupul de Pompieri Brașov era într-o continuă modernizare. Decizia înființării Companiei a III-a de Pompieri, acum Detașamentul 2 de Pompieri Brașov, a fost influențată puternic de incendiul devastator din 03.07.1974 de la magazia de materiale a halei de montaj general de la întreprinderea Autocamioane Brașov.

Subunitatea are repartizat un raion de intervenție cu o suprafață considerabilă de 640 de km pătrați, cuprinzând 2 municipii, 6 comune și 9 sate, 2 zone turistice, deservind o populație de peste 190.000 de locuitori. În raionul de intervenție regăsim și numeroase surse de risc, precum: obiective industriale care prezintă pericol de accident major, în care sunt implicate substanțe periculoase; zone cu risc la alunecări de teren și zone vulnerabile la incendii de fond forestier, dar și riscul unor eventuale accidente pe căile de comunicații rutiere și feroviare, cu implicarea unor vehicule care transporta substanțe periculoase.

Citeste și:  Brașovul, în etapa finală de selecție pentru Misiunea UE 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic

Un imens pas în salvarea de vieți a reprezentat înființarea SMURD în cadrul celor 2 Detașamente de Pompieri din Brașov, începând cu data de 05.09.2008, în cei 15 ani de existență având zeci de mii de intervenții și salvând un număr considerabil de vieți omenești.

Pentru că în lupta pentru viață fiecare secundă este esențială, iar raionul de intervenție este unul considerabil, dar și datorită faptului că numărul intervențiilor este într-o permanentă creștere, începând cu data de 5.09.2020, pentru asigurarea unui răspuns operativ și eficient în gestionarea tipurilor de risc cu forțe proprii sau în cooperare, s-a operaționalizat și Punctul de Lucru Coresi, în serviciul locuitorilor din cartierul Tractorul, Cartierul Coresi, Cartierul Triaj și localitățile metropolitane din proximitate, cu același scop de necontestat: salvarea vieților și a bunurilor cetățenilor, reducându-se semnificativ timpii de reacție în raionul de intervenție deservit.

Citeste și:  Basmele românești corelate cu cele africane într-un nou proiect cultural-educativ la Brașov

Subunitatea are în dotare 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială complexă de primă intervenție, o autospecială pentru salvare de la înălțimi, o autospecială de transport pacienți înalt contagioși/victime multiple, o autospecială transport roboți, o autospecială de primă intervenție și comandă, un autocamion de intervenție cu cârlig cu benă și un container tip ABROLL cu 12.000 l de apă, 4 ambulanțe SMURD de tip B2, un microbuz de transport persoane, o barcă de salvare din aluminiu cu motor, o pernă de salvare de la înălțime, un ventilator de mare capacitate și un post medical avansat de tip I.

De la începutul anului și până în prezent, subunitatea a participat deja la 3423 de intervenții în diferite situații de urgență, precum incendii, accidente rutiere sau salvarea de persoane și animale din medii ostile vieții. În anul 2023, Detașamentul 2 de Pompieri Brașov, împreună cu Punctul de Lucru Coresi, a intervenit în 6326 de misiuni pentru salvare și protecția comunității.

Citeste și:  Forma de organizare a concursului de rezidențiat va rămâne nemodificată

Pentru a marca momentul, în această dimineață a avut loc pe platoul detașamentului un ceremonial militar și religios, la care au participat autorități județene și locale, cadre în activitate și în rezervă. Detașamentului 2 de Pompieri i s-a acordat o plachetă onorifică pentru marcarea a 50 de ani de existență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.