În cursul zilei de ieri, 24 iulie, salvatorii au gestionat 1.838 situații de urgență, cele mai multe intervenții fiind înregistrate în zona București-Ilfov, precum și în județele Cluj, Iași, Mureș, Argeș și Prahova.
Din totalul misiunilor gestionate, colegii noștri au răspuns la 242 solicitări pentru protecția comunităților, în timp ce echipajele de stingere au intervenit pentru localizarea și lichidarea celor 96 de incendii înregistrate la nivel național.
Totodată, echipajele de descarcerare au acționat în 8 situații pentru extragerea victimelor blocate în autoturismele avariate din cauza accidentelor rutiere .
De asemenea, echipajele SMURD au acordat sprijin pentru 1.467 persoane, iar pe timpul misiunilor desfășurate pompierii au salvat 11 persoane aflate în situații critice.
Concomitent cu aceste tipuri de misiuni, în cursul zilei de ieri, în intervalul orar 07.00-21.00, în contextul manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase prognozate, pompierii militari au intervenit în 23 localități din 12 județe ( AG, BC, CS, CJ, HR, HD, IS, IF, MH, PH, SB și VS ) precum și în municipiul București, pentru înlăturarea efectelor generate de vremea rea.
Din cauza precipitațiilor abundente, pompierii au acționat în sprijinul populației pentru evacuarea apei din 3 case, 8 curți, 1 subsol (agent economic), 7 beciuri și 1 stradă. Totodată, din cauza vântului puternic, salvatorii au intervenit pentru îndepărtarea unor elemente de construcție de la acoperișurilea 5 imobile, pentru degajarea unui stâlp de electricitate și a 11 copaci prăbușiți. În urma acestor evenimente, au fost avariate 2 autoturisme și 1 țeavă de gaze. De asemenea, pompierii din județele Bacău și Harghita au intervenit pentru stingerea a 2 incendii izbucnite la 2 anexe gospodărești care au fost lovite de trăsnet.
O altă activitate importantă, desfășurată de pompieri, constă în avertizarea populației prin intermediul Sistemului RO-ALERT, atunci când situații majore pot pune în pericol viața și sănătatea cetățenilor. Astfel, în cursul zilei de ieri, au fost transmise 25 mesaje de avertizare, majoritatea dintre acestea (16) privind posibilitatea producerii unor efecte ale fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, în Municipiul București și localități din județele AB, BC, BT, BV, CJ, CT, DJ, GJ, HR, IF, IS, MH, MS, NT, OT, SB, SV, VL și VS.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face un apel la vigilență și la responsabilizare prin respectarea recomandărilor care să contribuie la siguranța comunităților.
Aflați cum să reacționați în caz de nevoie și fiți pregătiți pentru a face față oricărei situații de urgență! Obțineți mai multe informații cu privire la modul de comportare accesând platforma națională de pregătire în situații de urgență, disponibilă la adresa https://fiipregatit.ro De asemenea, aplicația mobilă DSU poate fi descărcată gratuit din App Store sau Google Play și oferă informații extrem de utile pentru a fi mereu pregătit.
Sursa: IGSU