Literele de pe Tâmpa vor străluci în culorile ambulanței în semn de recunoștință, cu ocazia Zilei Naționale a Ambulanței

În data de 28 iulie, orașul Brașov se alătură întregii țări în celebrarea Zilei Naționale a Ambulanței. Ca un semn de recunoaștere și apreciere pentru munca depusă de echipajele de salvare, literele de pe Tâmpa vor fi iluminate în culorile alb și portocaliu, simboluri ale serviciului de ambulanță.

Această inițiativă comună a Primăriei Brașov și a Serviciului de Ambulanță Județean Brașov are ca scop să atragă atenția asupra importanței serviciilor de urgență și să mulțumească tuturor celor care contribuie la salvarea de vieți.

Conform Legii nr. 22/2015, începând cu anul adoptării a fost instituită ziua de 28 iulie ca Ziua Naţională a Ambulanţei din România, dată la care, în 1906, la inițiativa dr. Nicolae Minovici, a apărut prima ,,Salvare” din București.

Citeste și:  Influenceri plătiți să facă propagandă electorală pe TikTok. Când devine ilegală campania politică din online?

În 1907, dr. Nicolae Minovici a început pregătirea practică în salvare a studenţilor din anii terminali ai Facultăţii de Medicină, astfel că, în 1908, echipajul ambulanţei era format din medici interni şi sanitari.
Începând din 1907, Salvarea funcţionează regulat, România devenind, astfel, al treilea stat din Europa, după Olanda şi Austria, cu un astfel de serviciu. În 1912, au fost aduse în Bucureşti, de la Paris, primele ambulanţe de tip auto.

În anul 1931, profesorul Nicolae Minovici a teoretizat, pentru prima dată în lume, ”împingerea actului medical calificat la locul accidentului”.

În 1992, s-a înfiinţat, în cadrul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, prima şcoală de Ambulanţieri şi Operatori Registratori de Urgenţă din România, iar în 1995 au apărut Serviciile Judeţene de Ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii Publice, prin Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică. Accesarea serviciilor de urgenţă se realiza prin apelarea numărului gratuit 961.

Citeste și:  Ce înseamnă frauda la vot?

În anul 2001, a început dotarea cu ambulanţe moderne, printr-un program finanţat de Banca Mondială, iar în 2003-2005 a fost introdus în România sistemul de apel unic de urgenţă 112, care a făcut posibilă interconectarea tuturor tipurilor de servicii de intervenţie, respectiv ambulanţă, pompieri, poliţie, jandarmi etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.