Statisticile arată că 4 din 5 studenți la facultățile cu profil tehnic sunt angajați înainte de absolvire, cu salarii începând de la 900 de euro pentru începători și ajungând până la 3-4.000 de euro pentru cei cu experiență.
Astfel, facultățile tehnice, precum Politehnica București, au înregistrat un număr record de candidați. Programarea s-a situat pe locul al doilea în topul celor mai căutate specializări universitare. Matematică-Informatică la Universitatea din București, Automatică și Calculatoare la Politehnică și Cibernetică la ASE au fost de asemenea foarte solicitate.
România va avea nevoie, în următorul deceniu, de jumătate de milion de ingineri, potrivit rectorilor universităților politehnice, conform Știrile ProTV.
„Am devenit un hub de IT în zona europeană și cred că lideri în zona est-europeană. Cea mai căutată secție la noi este secția de calculatoare, unde concurența depășește 15 pe loc. Salariile au devenit atractive, 5.000-10.000 de lei pentru un tânăr student și apoi cerul este limita”, a declarat recent Mihnea Moisescu, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare.
Absolvenții de Politehnică sunt tot mai căutați în diverse domenii. Pe lângă sectoarele tradiționale precum IT, transport și comunicații, sistemul de sănătate se remarcă drept un nou domeniu de interes major. Spitalele publice și clinicile private au o nevoie crescută de specialiști în securitatea informațiilor.
Aproape 60% dintre viitorii studenți la politehnică vor profesa în domeniul în care își iau licența, iar jumătate dintre viitorii boboci din anul I au ingineri în familie.
În această toamnă, 40.000 de elevi vor studia la Politehnica din București. Dintre aceștia, 4.000 au fost admiși pe baza premiilor obținute, iar 2.000 au trecut testul scris, dintr-un total de 10.000 de candidați, cu o concurență de 5 pe loc.
Politehnica București a creat o agenție de plasare a forței de muncă, oferind studenților acces la 20.000 de locuri de muncă și stagii de practică plătite prin companiile partenere.