Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025, inaugurat oficial la Gdańsk

Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 a fost inaugurat oficial în Polonia cu expoziția „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc”, vernisată la Muzeul Național din Gdańsk sâmbătă, 27 iulie 2024, în prezența mai multor oficialități din cele două țări. De asemenea, două reprezentații ale spectacolului Hamlet, producție a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, completează programul de deschidere, fiind prezentate pe 28 și 29 iulie în cadrul Festivalului Shakespeare din Gdańsk.

La vernisajul primei expoziții Nicolae Grigorescu din Polonia au luat cuvântul: E.S. Cosmin Onisii, ambasadorul României în Republica Polonă; Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român; Diana-Ștefana Baciuna, secretar de stat în Ministerul Culturii din România; Marta Cienkowska, subsecretar de stat în Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia; Olga Wysocka, directoarea Institutului „Adam Mickiewicz“; prof. Jacek Fridriech, directorul Muzeului Național din Gdańsk și dr. Călin Stegerean, curator și director general al Muzeului Național de Artă al României, curator al expoziției alături de muzeografa Miruna Moraru.

„Echipa română a conceput Sezonul ca pe un maraton intercultural, asemănător unei categorii artistice de la olimpiadă, și a ales la start această expoziție, invitând publicul să descopere una dintre cele mai frumoase expresii ale artei românești. Acest Sezon bilateral este rezultatul unui parteneriat exemplar dintre Polonia și România, precum și între guvernele țărilor noastre. Prin urmare, îmi exprim profunda recunoștință față de institutele culturale și ministerele culturii din ambele țări, precum și ambasadele și ministerele de externe. (…) Strategia Institutului Cultural Român pune un accent deosebit pe diplomația culturală, iar Sezonul Cultural Româno-Polon este un exemplu proeminent al unui astfel de demers. Este un obiectiv stabilit cu mai mult de doi ani în urmă și – acum – îndeplinit. Sunt încântat că am atins acest obiectiv în timpul dublului meu rol de președinte al Institutului Cultural Român (ICR) și al Rețelei institutelor naționale de cultură ale Uniunii Europene (EUNIC), în cadrul căreia avem o voce comună.“ a declarat președintele ICR, Liviu Jicman, care a subliniat și că focusuri românești vor fi organizate la cele mai importante festivaluri de film, design, fotografie, literatură, muzică, teatru și dans din Polonia, nu doar la Varșovia, ci în toate marile orașe: Łódź, Cracovia, Wrocław  Gdańsk, Poznań, Białystok. Totodată, a amintit că ICR va continua colaborarea cu Muzeul Național din Gdansk în 2025 cu ocazia următoarei expoziții planificate în cadrul Sezonului, ce va reuni peste 200 de artefacte din aur și argint din tezaurul istoric al Muzeului Național de Istorie a României.

Citeste și:  Votarea în străinătate la primul tur de scrutin s-a încheiat

„Inaugurăm Sezonul într-un an cu o însemnătate aparte în relațiile româno-polone, plin de momente aniversare cu importanță simbolică, precum 105 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale și 15 ani de parteneriat strategic bilateral. De asemenea, începând cu acest an, la fiecare 3 martie, vom declina împreună cuvântul-cheie care a dat profunzime relațiilor dintre popoarele noastre – solidaritate. Ziua Solidarității româno-polone, instituită prin acte adoptate de Parlamentele celor două țări, amintește de semnarea primei alianțe bilaterale defensive, la 3 martie 1921. Această alianță a deschis drumul unei colaborări energice în perioada interbelică la nivel politic, militar, economic, dar și cultural, grație îndeosebi savantului Nicolae Iorga. (…) Solidaritatea romano-polonă, fundamentată pe cunoaștere și înțelegere reciprocă, a fost reconfirmată de-a lungul întregului secol XX. (…) Iar astăzi, când România și Polonia sunt membre ale Uniunii Europene, solidaritatea româno-polonă se manifestă prin cooperarea aprofundată, simbiotică aproape aș spune, pe multiple paliere și cu precădere în domeniul securității, țările noastre jucând un rol cheie în sprijinirea Ucrainei“, a declarat E.S. Cosmin Onisii, ambasadorul României în Republica Polonă.

„Vă transmit cu bucurie salutul și gratitudinea doamnei Raluca Turcan, ministrul culturii, pentru efortul și dedicarea investită de toți cei implicați. (…) Inaugurarea expozițiilor românești ce vor avea loc în cadrul Sezonului Cultural România-Polonia – cu cea pe care o vernisăm astăzi – are o însemnătate aparte, Grigorescu fiind pictorul nostru național, ale cărui tablouri surprind, deopotrivă, cele mai frumoase ipostaze ale vieții rurale și năzuințele de afirmare a valorilor românești, într-o manieră modernă, racordată la curentele artistice europene ale epocii. Cred cu tărie că această expoziție contribuie într-un mod aparte la atingerea misiunii Sezonului cultural – de a facilita înțelegerea și cunoașterea reciprocă a culturilor române și polone“, a declarat Diana-Ștefana Baciuna, secretar de stat în Ministerul Culturii din România.

Citeste și:  Braşov: Patru bărbaţi, sancţionaţi după ce şi-au fotografiat buletinul de vot

„Prima expoziție în Polonia a pictorului nostru național aduce cu ea o parte din imaginea peisajelor din România, a satelor și țăranilor noștri așa cum au fost ei odată. Reprezentând un capitol important din istoria noastră culturală, lucrările lui Nicolae Grigorescu transmit într-o manieră vie și emoționantă un anume spirit românesc care merită să fie cunoscut și în alte spații culturale. Astfel, Grigorescu rămâne peste timp unul dintre cei mai elocvenți și mai iubiți ambasadori ai noștri”, a spus Călin Stegerean, curator, director general al MNAR. Acesta a susținut prelegerea „De ce să-l mai iubim pe Grigorescu?” duminică, 28 iulie 2024, la Muzeul Național din Gdańsk.

Expoziția „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc” este realizată de Muzeul Național de Artă al României (MNAR) și include 44 de lucrări de pictură din colecțiile sale precum și 49 de obiecte de artă populară provenind de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Expoziția din Polonia are ca axă conceptuală lucrarea „Fata cu zestrea ei”, realizată în anul 1895, care exprimă, pe de o parte, bogăția materială și spirituală a comunității sătești, iar pe de altă parte simbolizează pasajul intergenerațional prin care „zestrea” comunității este comunicată noilor generații, oferind confortul unei continuități a valorilor.

„Sunt convinsă că aceste parteneriate și altele asemănătoare vor conduce la proiecte comune în viitor, chiar și după încheierea oficială a sezonului. Aș dori să le mulțumesc tuturor celor care au pregătit programul sezonului și celor care au contribuit la evenimentul de astăzi. Doresc să adresez mulțumiri Ministerului Culturii din România, Institutului Adam Mickiewicz, Institutului Cultural Român, Institutului Polonez din București, precum și întregii echipe a Muzeului Național din Gdańsk, în frunte cu directorul său.” a afirmat Marta Cienkowskasubsecretar de stat în Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia.

Citeste și:  Ce te costă mita electorală?

În cadrul vernisajului a avut loc și un recital de acordeon și clarinet, în interpretarea a doi muzicieni de la Opera Baltică din Gdańsk – Paweł Zagańczyk (acordeon) și Dawid Głowacki (clarinet) – care au interpretat lucrări de Grigoraș Dinicu, Vladimir Cosma și dansuri românești de Bela Bartók.

Institutul Cultural Român, prin ICR Varșovia, susține în cadrul proiectului expozițional – găzduit de Muzeul Național din Gdańsk până la 27 octombrie 2024 – o serie de activități conexe, menite să prezinte – prin dezbateri, prelegeri, concerte, ateliere – contextul istoric și cultural în care a creat pictorul român. Vor urma, în lunile următoare, ateliere de cusut și broderie inspirate de portul popular, așa cum apare în picturile lui Nicolae Grigorescu; atelier de gătit, inspirat din bucătăria românească, prelegere despre arhitectura rurală din România, prelegere despre folclorul românesc, despre legende românești, atelier de pictură, de dans, concert Oana Cătălina Chițu Band, tururi ghidate ale expoziției în limbajul semnelor, în limba engleză etc. Programul variat de mediere culturală are scopul de a atrage interesul publicului local, cu vârste și interese diverse, față de opera lui Grigorescu și față de cultura română.

Pe durata Festivalului Shakespeare, la Forum Mall din Gdansk va fi expusă instalaţia „Shakespeare Dimensions. Episode 1”, un experiment scenografic virtual 3D, conceput de Vlad Drăgulescu, sub forma unui cub imersiv, în care universul shakespeareian din piesa Furtuna” este generat în întregime de tehnologia contemporană.

***

Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 este organizat de Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Varșovia, pentru partea română, respectiv Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și Institutul „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez din București, pentru partea polonă. Sezonul include 17 luni de evenimente culturale de excepție și schimburi culturale la o scară nemaiîntâlnită până în prezent în relațiile culturale dintre cele două țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.