Din umbră în lumina reflectoarelor: Povestea inspiratoare a lui Sandu Albiter (interviu) 🎙️

De la un copil firav din Suburbiu, hărțuit de colegi pentru statura sa mică, la un chitarist și solist recunoscut pe marile scene naționale și internaționale, parcursul plin de contraste al lui Sandu Albiter este unul deopotrivă inspirator și impresionant. Născut în Bihor și crescut la marginea Brașovului, Sandu a transformat adversitatea într-o forță motrice, căutând mereu să-și depășească limitele. De la sporturile de performanță la muzică, viața lui este o poveste despre ambiție, perseverență și puterea de a-ți schimba destinul.

Grup 74 este una dintre trupele care au scris istoria muzicală a Brașovului. De-a lungul celor 50 de ani de activitate, formația a adus un suflu nou în peisajul muzical românesc, devenind o adevărată școală pentru mulți muzicieni. „Nucleul” trupei este Sandu Albiter (chitară, voce), care pornea pe drumul muzical în urmă cu 50 de ani, alături de Nicu Stanescu (chitară, voce), Paul Panait (chitară bas), Daniil Proca (saxofon, voce), Mircea Vanca (flaut), Dan Gheorghe (baterie), Romeo Radoi (baterie), Dan Brucher (clape). Debutul formației a avut loc la Casa de Cultură a Studenților din Brașov, după care au urmat apariții la cele mai importante festivaluri din țară, iar piese precum „Toamna”, „Variațiuni 541”, „Orologiu” sau „Oameni buni” au intrat în clasamente importante.

Pe data de 9 august, începând cu ora 19.00, în inima orașului, Piața Sfatului va pulsa de ritmuri rock, cu ocazia concertului aniversar al trupei Grup 74, care marchează 50 de ani de activitate.

Citeste și:  Premii în valoare de 2.000 și 5.000 de lei pentru fiecare absolvent care a obținut media 10 la examenele naționale din 2024

Într-un interviu exclusiv, Sandu Albiter ne povestește despre copilăria sa marcată de provocări, despre cum a descoperit muzica și despre cum a reușit să cucerească publicul cu talentul său.

Pentru început, vă provoc la o incursiune prin viața personală și profesională, astfel să dăm ocazia cititorilor să afle cât mai multe despre dumneavoastră. În acest sens, aș vrea să îmi spuneți cine este Sandu Albiter – omul, dar Sandu Albiter – artistul?

Omul! Ce pot să spun, un om obișnuit cu ambiții mari. M-am născut în comuna Gepiu, județul Bihor, iar la șase luni m-am mutat cu familia la Brașov. Am copilărit în cartierul Suburbiu, liceul Unirea, liceu frecventat de copii de nomenclaturiști, iar faptul că eram foarte mic de statură (1,47cm înălțime) am simțit pe pielea mea răutățile colegilor și m-a ambiționat să impresionez prin ceea ce pot să fac: am făcut lupte libere, culturism, ski, handbal, fotbal. Când, prin clasa a X-a am ajuns la 1,72m înălțime, am început să cânt la chitară și mi-am transformat toți detractorii în fani fideli. Apoi traiectoria s-a simplificat: după absolvirea facultății de Silvicultură am schimbat radical direcția îndreptându-mă spre muzică, cu turnee în cele două Germanii, în Polonia, Bulgaria, toată Scandinavia, în URSS cu Dida Drăgan, bineînțeles în toată România.

Citeste și:  Salt Bank: 100 de zile de la lansarea primului neobank 100% românesc, la Brașov

Sandu, te invităm să ne transporți în timp, la începuturile Grup 74. Care au fost acele momente care v-au determinat să înființați trupa și care erau aspirațiile voastre atunci?

În vara lui 1974, student fiind, am fost dați afară din Capra Neagră- restaurant din Poiana Brașov unde vara mai cântam când trupele de profesioniști plecau la mare. M-am întors la Casa de Cultură a studenților hotărât să fac o trupă cu care să plec în turnee. Ne-am numit Doctor Blues. Directorul de atunci a zis că nu e un nume potrivit și ne-a botezat GRUP74, până când ne găsim un nume „adecvat”. Succesele rapide ne-au determinat să rămânem cu acest nume.

De-a lungul celor 50 de ani, stilul muzical al Grup 74 a evoluat, dar a păstrat și elemente definitorii. Cum ai descrie această evoluție și care crezi că sunt elementele care au făcut ca muzica voastră să reziste testului timpului?

Cântam în opinia mea un rock melodic clasic cu care am crescut în anii ’70, ’80 și chiar ’90. Nu am căutat să mă adaptez altor curente mai mult sau mai puțin apropiate rock-ului din care m-am format.

Grup 74 a fost și rămâne o referință în peisajul rock românesc. Ce impact crezi că a avut trupa asupra scenei muzicale și asupra generațiilor de muzicieni care v-au urmat?

Nu pot spune că am avut vreo influență asupra altor muzicieni.

Citeste și:  90.000 de kilograme de deșeuri periculoase și nepericuloase depozitate neconform, descoperite de polițiștii brașoveni la o adresă din Făgăraș

Ne apropiem cu pași repezi de concertul aniversar din Piața Sfatului. Ce pregătiri se fac pentru acest eveniment special și ce surprize le rezervați publicului?

Repetăm săptămânal. Cât despre surprize pot spune că sunt destule, dar dacă le-aș dezvălui acum, nu ar mai fi surprize, așa că îi invit pe brașoveni cu drag să vină la concert.

După 50 de ani de activitate, care sunt planurile de viitor pentru Grup 74? Aveți în vedere noi proiecte muzicale sau poate o carte cu amintiri?

În mod sigur vor mai fi creații noi în plan componistic. Cât despre alte concerte, rămâne de văzut ce oferte vom primi. O carte există deja: „GRUP74-Rebel și liber”. S-a vândut destul de bine și chiar s-a reeditat. Lucrez la volumul doi care se va numi „Rebel și liber reloaded”.

Povestea lui Sandu Albiter este una a transformării, a depășirii propriilor limite și a triumfului. Astăzi, Sandu Albiter rămâne o inspirație pentru tinerii muzicieni, dovedind că, indiferent de originile noastre, putem ajunge departe dacă ne urmăm pasiunile.

Nu ratați ocazia unică de a face parte din istorie și de a sărbători alături de Grup 74, 50 de ani de rock! Pe data de 9 august, începând cu ora 19.00, în inima orașului, Piața Sfatului va pulsa de ritmuri rock, cu ocazia concertului aniversar. Participarea este liberă, iar atmosfera este garantată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.