USR Braşov, alături de două organizaţii nonguvernamentale, a cerut în instanţă anularea Hotărârilor Consiliului Local Municipal Braşov privind aprobarea investiţiei pentru proiectul privind realizarea drumului forestier Goriţa.
Acesta este cel de-al doilea pas pentru anularea respectivelor hotărâri ale forului local braşovean, după ce, în octombrie, juriştii USR Braşov au depus o plângere prealabilă în acest sens, respinsă însă de CL Braşov.
„Argumentele împotriva proiectului Goriţa, pe care se bazează ambele demersuri (plângerea prealabilă şi acţiunea în instanţă), sunt rezultatul unei documentări temeinice şi al muncii unei întregi echipe formate din jurişti şi ingineri silvici din cadrul USR Braşov”, se arată în documentul citat.
Conform acestuia, proiectul privind realizarea drumului forestier Goriţa este ilegal deoarece jumătate dintre parcelele pe care acesta ar urma să-l străbată se află într-o zonă încadrată în categoria pădure-parc, în care sunt permise doar alei de o lăţime maximă de 2 metri, ce pot fi realizate fără extragere de arbori, în timp ce proiectul presupune extragerea a 8200 de arbori.
De asemenea, un alt argument al USR Braşov este că proiectul nu este rentabil, deoarece studiul de fezabilitate arată că, dacă ne raportăm la beneficiile generate de proiectul Goriţa, perioada de amortizare a investiţiei este de 48 de ani pentru cheltuielile eligibile şi de 72 de ani pentru întreaga investiţie (cheltuieli eligibile plus cheltuieli neeligibile), în timp ce garanţia este de 30 de ani pentru fundaţia drumului şi de numai 8 până la 15 ani pentru stratul superior, în funcţie de modul în care este întreţinut.
Totodată, USR Braşov susţine că proiectul nu este necesar şi conduce la dublă finanţare şi că „cetăţenii nu au fost implicaţi în această decizie”, neexistând dezbateri publice „reale” pe acest subiect.
La demersul USR Braşov s-au alăturat Asociaţia România Civică şi Braşovul Pedalează.
Proiectul privind realizarea drumului forestier „Goriţa”, criticat de organizaţii ale societăţii civile şi reprezentanţii USR Braşov, a fost suspendat, în 1 noiembrie, până după organizarea unor dezbateri publice de către Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt, beneficiarul investiţiei, a anunţat, la acel moment, primarul George Scripcaru.
Drumul forestier Goriţa ar urma să aibă 11 kilometri şi să fie realizat printr-un proiect mai larg, cu fonduri europene, în valoare de 1,5 milioane de euro, pentru realizarea acestuia fiind necesară scoaterea a 7.500 de metri cubi de lemn. O parte din suprafaţă, aproximativ 5 hectare va fi reîmpădurită după finalizarea lucrărilor, conform conducerii Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt, beneficiarul proiectului.
Potrivit acesteia, construirea drumului este necesară pentru accesibilizarea zonei, însă va putea fi utilizat şi în scop de agrement, de către iubitorii naturii.