Comunicat de presă UDMR

Hotărâre privind simbolurile naţionale ale comunităţii maghiare din România

Comunitatea maghiară din România este parte integrantă a naţiunii maghiare, prin urmare îşi asumă simbolurile şi însemnele acesteia, dar dispune şi de simboluri proprii. Temeliile principale ale identităţii noastre naţionale sunt acele simboluri care disting naţiunea maghiară, şi în cadrul acesteia pe maghiarii din Transilvania de alte naţiuni şi prezintă, într-un mod unic, particularităţile maghiarilor pentru întreaga lume.

Având în vedere faptul că legislaţia românească permite comunităţilor minorităţilor naţionale să utilizeze propriile simboluri naţionale şi îngrijoraţi de amploarea crescândă a procedurilor judiciare din ultimii ani în acest domeniu, Uniunea Democrată Maghiară din România, în calitate de reprezentant legitim al comunităţii maghiare în Parlamentul României, în vederea declarării simbolurilor noastre naţionale şi utilizarea corectă a acestora, adoptă următoarea hotărâre:

  1. Simbolul naţional al comunităţii maghiare din România sunt culorile naţionale ale maghiarilor: roşu, alb, verde. Steagul comunităţii maghiare este alcătuit din trei benzi orizontale de lăţime egală, având, de sus începând, culorile roşu, alb şi verde.
  2. Culorile naţionale ale maghiarilor le considerăm a fi simbolurile noastre naţionale în orice dimensiune, amplasare, pe orice suprafaţă şi formă de prezentare.
  3. Afişarea simbolurilor noastre naţionale la orice eveniment, în orice situaţie sau formă sunt considerate ca propriile noastre simboluri comunitare şi în niciun caz, din punct de vedere juridic, nu echivalează cu arborarea publică a drapelului naţional al Ungariei, a cărui arborare în România este reglementată de convenţii internaţionale şi de legi naţionale.
  4. De asemenea, considerăm culoarea albastră şi aurie folosită de către secui, ca şi comunitate integrantă a naţiunii maghiare, precum şi simbolul lunii şi a soarelui, ca simboluri naţionale. Steagul comunităţii secuieşti este aşezat în formă dreptunghiulară cu o lăţime de 2:3 proporţională cu lungimea sa. Dreptunghiul de culoare albastru azuriu este tăiat de o bandă de culoare aurie, într-un raport de 2:1:2. Partea superioară albastră dinspre lance, este decorată cu simbolul soarelui auriu şi al lunii argintii în creştere.
  5. Aceste elemente le considerăm a fi simbolurile noastre naţionale în orice dimensiune, amplasare, pe orice suprafaţă şi formă de prezentare.
  6. Imnul nostru naţional este poemul lui Kolcsey Ferenc intitulat Imn, pe care îl cântăm pe muzica compusă de Erkel Ferenc.
  7. De asemenea, este simbolul nostru naţional poemul scris de Csanady Gyorgy, cu titlul Imnul Secuiesc, pe care îl cântăm pe muzica compusă de Mihalik Kalman.
Citeste și:  Helmut Duckadam, decorat post-mortem de preşedintele Klaus Iohannis

Noi, reprezentanţii comunităţii maghiare din România, afirmăm cu acest prilej că, cele cuprinse în această rezoluţie le considerăm simbolurile noastre naţionale şi aşteptăm ca România, Uniunea Europeană şi comunitatea internaţională să ne sprijine în păstrarea identităţii noastre naţionale prin folosirea liberă a simbolurilor noastre.

Cluj Napoca, 23 februarie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.