Săptămâna Haferland, festivalul tradiţiilor saşilor transilvăneni, a însufleţit comunităţile locale din Ţara Ovăzului

Săptămâna Haferland, festivalul tradiţiilor saşilor transilvăneni, ajuns la cea de-a XII-a ediţie, a însufleţit timp de patru zile comunităţile locale din Ţara Ovăzului.

Tema aleasă pentru această ediție, „Istorie, tradiție și cultură. Ieri și azi în Haferland”, a reflectat o aniversare de importanță majoră pentru istoria sașilor transilvăneni: împlinirea a 700 de ani de la prima atestare documentară a Cetății Rupea, una dintre cele mai frumoase și mai mari fortificații medievale din Transilvania.

Celebrarea celor şapte secole de existenţă a fortificaţiei ce străjuieşte satele săseşti din Ţara Ovăzului a fost momentul culminant al Săptămânii Haferland 2024.

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Constantin Todorică Şerban, s-a numărat printre distinşii invitaţi prezenţi la momentele festive dedicate acestei aniversări.

Citeste și:  Mircea Geoană a dezvăluit date din sondajele interne! Candidatul la prezidențiale susține că este aproape de locul doi

„Comunitatea sașilor din România, cu rădăcini puternice în zona noastră, a demonstrat încă o dată cât de importante sunt tradiția, respectul față de valorile transmise din generație în generație și legăturile care ne unesc, indiferent de trecerea timpului. Am avut privilegiul de a sărbători 700 de ani de la prima atestare documentară a Cetății Rupea, un moment cu o semnificație profundă pentru noi toți. În mijlocul acestei comunități puternice, am simțit cu adevărat ce înseamnă să crești într-un mediu unde valorile, tradițiile și solidaritatea sunt la loc de cinste. Oamenii aceștia minunați, care și-au păstrat identitatea și care, indiferent de distanțele parcurse în viață, se întorc mereu la rădăcini, m-au inspirat încă din copilărie și continuă să o facă și astăzi”, a spus preşedintele CJ Braşov.

Săptămâna Haferland a avut loc în perioada 8-11 august, în zece localități din judeţele Braşov şi Mureş: Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Roadeș, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri.

Citeste și:  6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des

Evenimentul s-a desfăşurat, în premieră, sub auspiciile Familiei Regale a României şi sub înaltul patronaj al Prințului Philipp von und zu Liechtenstein, oferind publicului din ţară şi de peste hotare ocazia unică de a lua contact pe viu cu civilizația rurală a sașilor din Transilvania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.