Nava-școală „Mircea” s-a întors din marșul de instrucție

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, alături de prim-ministrul României Marcel Ciolacu, a participat joi, 8 august, în portul militar Constanța, la ceremonia de întoarcere în țară a navei-școală „Mircea”. 

În alocuțiunea sa, ministrul Tîlvăr a apreciat că cele 43 de zile petrecute pe mare au reprezentat o perioadă importantă în viața profesională a tinerilor cadeți și l-a felicitat pe căpitan-comandorul Silviu Moraru pentru prima sa misiune la comanda navei. „Am privit cu admirație și cu emoție nava apropiindu-se de cheu, cu tinerii cadeți în arboradă. Salutul tradițional marinăresc de pe vergile velierului-simbol al Forțelor Navale Române este un tablou memorabil, pe care fiecare român ar trebui să îl vadă cel puțin o dată în viață”, a apreciat ministrul apărării naționale.

Citeste și:  Braconaj cu câini dresați și vânat ilegal, descoperit de polițiștii brașoveni

De asemenea, Angel Tîlvăr a remarcat starea excelentă a navei-școală care, la venerabila „vârstă” de 85 de ani, este perfect funcțională, are la bord dotări de ultimă generație și continuă să fie un excelent ambasador al țării noastre. „Nava Mircea ne întărește sentimentul de mândrie națională când acostează în porturile străine pe care le vizitează. Pentru comunitățile de români din diaspora, acesta reprezintă un colț de Românie care le alină dorul de casă și de cei dragi”, a concluzionat ministrul Tîlvăr.

În cadrul ceremoniei, ministrul apărării naţionale și șeful Statului Major al Forțelor Navale au acordat embleme și distincții unor membri ai echipajului și unor cadeți care au obținut rezultate deosebite în cele șase săptămâni de pregătire în Marea Neagră și în Marea Mediterană.

Citeste și:  Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România face apel la instituţiile statului să ia măsuri de protejare a activităţii jurnaliştilor

86 de studenți de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, precum și opt studenți străini de la academii navale partenere din Bulgaria, Letonia, Polonia, Spania și Turcia s-au aflat la bordul velierului timp de șase săptămâni, într-un marș internațional de instrucție în Marea Neagră și Marea Mediterană.

***

Nava-școală „Mircea” a plecat din Constanța pe 26 iunie și a efectuat escale de reprezentare în porturile Pireu (Grecia), Livorno (Italia), Toulon (Franța), Palermo (Italia) și Bodrum (Turcia), timp în care a parcurs peste 3.400 de mile marine.

Cadeții din anul al II-lea al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, împreună cu colegi de la academii partenere, s-au pregătit sub supravegherea cadrelor didactice ale Academiei de la Constanța și a instructorilor de la bordul navei.

Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

Pe lângă misiunea de a îi instrui pe viitorii ofițeri de Marină și inspectori din structurile Poliției de Frontieră, nava-școală „Mircea” are și un rol important de reprezentare, velierul fiind Ambasador Onorific al României pe mările și oceanele lumii, precum și Ambasador al României sustenabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.