SEMNEAZĂ ȘI TU PETIȚIA! Nu mai pedepsiți șoferi nevinovați, schimbați legea

Dacă ai luat vreodată un nurofen plus și apoi te-ai urcat la volan în următoarele zile, să știi că ai fi putut să ajungi la închisoare pentru conducere sub influența substanțelor interzise. Pare greu de crezut, dar România e singura țară din lume care nu are limite minime de la care să fie stabilită influența. Pentru orice urmă de substanță interzisă găsită în organism ești considerat vinovat. Am lansat o petiție și cerem Guvernului introducerea de limite clare. Semnează-o și tu, doar dacă suntem mulți îi vom convinge.
Când am lucrat pentru anularea controversatei OUG 84, care te lăsa fără permis dacă refuzai testarea rapidă cu aparatele rapide druger, am aflat un lucru foarte grav. Șoferii care au în organism urme infime de substanțe interzise, care nu le afectează capacitatea de a conduce, se aleg automat cu dosar penal. De cele mai multe ori, sunt condamnați.

Citeste și:  Premii în valoare de 2.000 și 5.000 de lei pentru fiecare absolvent care a obținut media 10 la examenele naționale din 2024

Imaginează-ți că ai putea fi chiar tu în această situație. Sau un apropiat, o rudă ori un prieten. Folosești un spray nazal antialergic, ca să reduci efectele ambroziei, și ajungi să fii condamnat pentru că ai condus sub influența drogurilor, deși nu ai consumat niciodată.

La polul opus, șoferii care consumă etnobotanice nu sunt pedepsiți și devin un pericol pentru noi toți pe șosele. Aparatele drager ale poliției nu depistează etnobotanicele, iar fără un rezultat pozitiv polițiștii nu au bază legală să îi ducă la testare de laborator pe șoferii vizibil afectați de substanțe interzise.

Ca să nu mai avem astfel de cazuri absurde, trebuie modificat Codul Penal, după modelul altor țări precum Franța sau Germania, care și-au asumat niște limite pentru substanțele cele mai întâlnite. Am avut o discuție în acest sens cu reprezentanții Guvernului. Concluzia mea după discuție e că cei de la Ministerul de Interne, adică polițiștii, ne-ar băga pe toți la închisoare, fără să le pese că am luat doar o pastilă de cap sau de alergii. Iar șefii din Ministerul Justiției nu vor să fie scoși din starea de dolce far niente, deși modificarea legii ar fi foarte simplă, pe modelul oricărei alte țări europene.

Citeste și:  Forma de organizare a concursului de rezidențiat va rămâne nemodificată

Doar dacă ne mobilizăm împreună îi putea mișca să acționeze în interesul oamenilor. Așa cum ne-am mobilizat la OUG 84, așa trebuie să facem și acum. Doar dacă văd că întreaga societate e interesată de subiect vor ieși din starea de nepăsare și vor căuta soluții. Altfel, vor continua să-și încaseze liniștiți salariile mari în timp ce oamenii nevinovați sunt târâți ani de zile prin tribunale.

Te invit să semnezi petiția, pe care tocmai ce am lansat-o. E pentru respectarea drepturilor șoferilor corecți. Dacă acționăm împreună, noi, cetățenii, vom reuși să îi convingem. Îi avem de partea noastră pe medicii legiști și pe psihiatrii, tocmai acei specialiști care știu cu adevărat ce înseamnă a fi sub influență.
PS: Nu doar cei care iau ocazional medicamente sunt afectați de legislația neclară. Șoferii cu diverse tratamente, precum cei cu ADHD, atac de panică ori anxietate nu pot conduce, deși tratamentul le îmbunătățește atenția în trafic și medicii le permit să șofeze. Psihiatrii atrag atenția că mulți dintre pacienți renunță la tratamente din cauza riscului de a fi condamnați, deși acele medicamente nu le afectează capacitatea de a conduce, ci dimpotrivă. Intră aici și semnează petiția, ca să convingem Guvernul să introducă limite clare.
Semnează și tu petiția chiar acum:
https://facem.declic.ro/campaigns/nu-mai-pedepsiti-soferi-nevinovati-limite-stare-influenta?utm_source=blast&utm_medium=email&utm_campaign=blast5058

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.