Festivalul „Meșteri și Mocani la Poarta Dorului”, în acest weekend, la Bran

Începutul lunii septembrie aduce pentru comunitatea localnicilor din Bran, dar și pentru numeroșii turiști un eveniment de excepție.

Astfel, în zilele de 31 august și 1 septembrie, Branul devine gazda evenimentului cultural, Festivalul „Meșteri și Mocani la Poarta Dorului” organizat de Asociația Poarta Dorului, proiect finanțat de Consiliul Județean Brașov.

Aflat la prima editie, Festivalul este o celebrare autentică a tradițiilor mocănești și a meșteșugurilor populare, menită să dezvolte oferta culturală a zonei Bran-Moieciu-Fundata și să aducă în prim-plan identitatea locală.

Ionela Bran, Președintele Asociației Poarta Dorului, a dezvăluit, în cadrul unei conferințe de presă, câteva dintre surprizele inedite care-i așteaptă pe vizitatori:

Avem ateliere inedite în care copiii pot să picteze, să coasă, să se întâlneacsă cu meșteșugurile și totodată să se poată juca în lut. Dar și mocanii vor veni să facă demonstrații pentru turiștii prezenți închegând laptele acolo în fața lor și dându-le să deguste cașul rezultat. Totodată vor vedea cum se băițuiește o pastramă și de ce nu chiar cum se va vopsi lâna cu plante naturale și vom avea, de asemenea, un fierar care va face focul în Parcul Central din Bran pentru a demonstra și pentru a face foarte multă zarvă, cum spunem noi, bătând în fiare, ca oamenii să se strângă și spiritele rele să se împrăștie. Deci, nu aveți niciun motiv să stați în casă, pentru că sunt convinsă că vremea va fi bună. Dumnezeu ține cu noi, a ținut întotdeauna cu oamenii muntelui și iată și în weekend când ne vom bucura de o sărbătoare a lor. Cu siguranță va fi vremea frumoasă și vă așteptăm cu artiști inediti, cu un regal folcloric.” a declarat, Ionela Bran, organizatorul Festivalului „Meșteri și Mocani la Poarta Dorului”.

Citeste și:  Autoturism de lux, căutat de autoritățile din Germamia, descoperit de poliţiştii de frontieră în România

La rândul său, Cosmin Feroiu, primarul comunei Bran, s-a declarat onorat pentru organizarea acestui eveniment excepțional:

Acest eveniment, care se va desfășura în acest weekend, ne onorează pentru că avem posibilitatea de a da brănenilor și celor care iubesc partea de cultură, partea de folclor, să fie prezenți în Parcul Central din Bran, Parcul Regina Maria, și să se bucure de un spectacol folcloric autentic.”

Evenimentul este unul de mare amploare, având oaspeți de seamă din cultura romanească:

– Președintele Asociației Naționale de Folclor, alături de biroul executiv,

– Președintele Uniunii Mondiale de Folclor IGF,

– Virgil Stefan Nițulescu, Directorul Muzeului Tăranului Român, scopul principal fiind acela de a contribui la îmbogățirea ofertei culturale a zonei și de a readuce în prim-plan portul tradițional și tradițiile populare.

Citeste și:  Brașovul, în competiția pentru un viitor verde: printre cele 15 orașe din România care visează la neutralitate climatică

În ambele zile evenimentul se va desfășura între orele 10.00 – 21.00. Programul va include:

  • ateliere pentru copii (cusut, împletituri, pictură pe sticlă și modelaj în lut) la care pot participa minim 10 de copii / atelier/zi),
  • spectacol folcloric (muzică şi dansuri populare) susținut de artişti consacrați, dar şi de tineri debutanți,
  • prezentare de costume populare din zonă, dar şi din alte regiuni ale țării; prezentarea va fi însoțită de explicații privind motivele populare prezente şi tehnicile de realizare a costumelor, constituind o lecție de etnografie aplicată pentru public,
  • prezentare de modă, incluzând piese de vestimentație contemporană cu motive inspirate din portul popular,
  • expoziție de produse artizanale realizate de meşteri consacrați.
  • prezentarea procesului de închegare a laptelui și degustare.
Citeste și:  Forma de organizare a concursului de rezidențiat va rămâne nemodificată

În cadrul evenimentului, un moment aparte și cu o încărcătură specială este lansarea de carte „Păstoritul local-zonal și transhumanța din zonele Bran și Săcele” scrisă de etnologul Ionela Bran.

Ca și organizator, emoțiile sunt întotdeauna mult mai mari. Avem invitați de excepție, artiști pe care îi cunosc și cu care am împărtăsit trăiri în diferite împrejurari, acum ii aducem la noi acasă, în Bran. Sunt bucuroasă că putem implementa un asemenea Festival cu sprijinul Consiliului Județean Brașov. Dezvoltarea culturală este un pilon important, o carte de vizită pentru Brașov pe care, avem datoria morală să o susținem cu toții. Îmi doresc să avem cât mai mulți vizitatori, turiști și de ce nu, împreună, să dezvoltam noi oportunitați de promovare a Branului, respectiv a județului Brașov.” – Ionela Bran, Președinte Asociația Poarta Dorului, organizator al Festivalului.

Intrarea este liberă, festivalul fiind deschis pentru toți iubitorii de frumos, tradiții și folclor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.