Literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei vor fi iluminate sâmbătă, 31 august, în culorile drapelului României, pentru a marca Ziua Limbii Române


Ziua Limbii Române este sărbătorită, în fiecare an, la 31 august, fiind instituită prin Legea 53/2013.
Brașovul a jucat un rol important în dezvoltarea limbii și culturii române: Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către judele Brașovului Hanș Begner (Hans Benkner), din 1521, este cel mai vechi document păstrat scris în limba română. Diaconul Coresi a tipărit la Brașov prima carte în limba română, iar în 1583 au fost organizate primele cursuri în limba română, la Prima Școală Românească din Șcheii Brașovului.

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte şi în Republica Moldova. La 23 iunie 1990, Parlamentul Moldovei a instituit ziua de 31 august ca sărbătoare naţională, rolul limbii române în calitate de limbă de stat a Republicii Moldova fiind consfinţit şi în Declaraţia de independenţă adoptată la 27 august 1991.

Citeste și:  Noua ecotaxă care va obliga românii să recicleze mai multe produse: puncte de colectare vor fi amplasate în toată țara

În anul 2011, mai multe asociaţii şi organizaţii româneşti din Serbia, Bulgaria, Ungaria şi Ucraina au stabilit ca ziua de 31 august – Ziua Limbii Române să fie sărbătoare naţională a acestor comunităţi româneşti, urmând ca, începând cu anul 2012, ea să fie sărbătorită în toate aceste comunităţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.