Taxă de 15.000 lei pe an la o universitate de stat din România pentru studenții cu media sub 8,50: Concurență intensă

România nu se numără printre liderii europeni în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare. De fapt, țara se situează pe ultimele locuri, în ciuda existenței numeroaselor universități private, unde examenele de admitere sunt inexistente, iar programul de studiu este destul de lejer. Cu toate acestea, mulți studenți nu reușesc să-și finalizeze studiile.

Printre cele mai dificile facultăți se numără Medicina, unde concurența a crescut semnificativ în ultimii ani. În 2024, numărul candidaților înscriși a fost considerabil mai mare decât în anii precedenți. La Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, 2743 de candidați au concurat pentru 735 de locuri la buget și 250 de locuri la taxă, rezultând o medie de 2,78 – 3,73 candidați pe loc, în funcție de specializarea aleasă.

Citeste și:  Premii în valoare de 2.000 și 5.000 de lei pentru fiecare absolvent care a obținut media 10 la examenele naționale din 2024

Cea mai mare notă obținută în 2024 a fost 10 (100 de puncte), iar ultima notă la buget pe prima listă a fost 8,50 (85 de puncte). De asemenea, 35 de olimpici au fost admiși. Cei care nu au prins locuri la buget, dar au intrat pe cele cu taxă, vor trebui să achite o sumă de 15.000 de lei pe an până la finalizarea studiilor. Facultatea de Medicină rămâne astfel una dintre cele mai căutate și competitive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.