Stagiunea 2024 – 2025 a Operei Brașov se deschide cu două reprezentații ale spectacolului cu opera „Carmen” de G. Bizet, ambele, sold-out

Sâmbătă și duminică, 14 și 15 septembrie 2024, de la ora 18.30, în Sala Operei, va fi inaugurată stagiunea 2024 – 2025 cu două reprezentații ale unui spectacol de excepție, una dintre cele mai recente premiere ale noastre, cu opera „Carmen” de Georges Bizet!

Inspirată de un caz de crimă din 1830 din Spania, nuvela lui Prosper Mérimée, „Carmen”, a fost scrisă în stilul unei adevărate povești de viață. A fost publicată la 1 octombrie 1845 și a devenit rapid unul dintre cele mai mari succese ale lui Mérimée.

Lucrarea muzicală, scrisă pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, a avut premiera la Opéra Comique din Paris, pe 3 martie 1875. Bizet s-a luptat cu conducerea teatrului pentru a păstra finalul tragic și a anticipat, chiar, fluierături și proteste. În schimb, o tăcere de gheață a căzut după terminarea spectacolului. Mai târziu, criticii au respins opera atât de vehement, încât Georges Bizet a fost la un pas de a-și pierde Legiunea de Onoare, cel mai înalt ordin francez ce i-a fost acordat pentru merite deosebite. Bizet a murit la exact trei luni după premieră, pe 3 iunie 1875, neputând să prevadă faptul că lucrarea lui se va transforma în capodopera pe care o știm, cu toții, astăzi. Faimoasă, iubită și jucată pe întreg mapamondul!

Citeste și:  „Harta Longevității în România” – Concluziile proiectului confirmă secretul din ”zonelor albastre”

„Carmen” este o operă franceză, însă este puternic inspirată de dansurile și tradiția spaniole: „Seguidilla” lui Carmen, „Aria florii” a lui Don José și celebrul cântec al Toreadorului Escamillo, ca să amintim doar trei dintre cele mai frumoase părți ale operei. Muzica este aclamată pentru strălucirea melodiei, armonia, atmosfera pe care o creează, orchestrația, precum și pentru abilitatea cu care Bizet a reprezentat muzical emoțiile și suferința personajelor sale.

Acțiunea se petrece în sudul Spaniei, la Sevilla, iar opera spune povestea naivului soldat Don José, care cade în mrejele focoasei țigănci Carmen. José își abandonează iubita din copilărie, pe Micaela, și dezertează, dar își pierde iubirea lui Carmen în fața fermecătorului toreador, Escamillo. José o va ucide pe Carmen într-o criză de gelozie. Zugrăvirea vieții proletare, imoralitatea și fărădelegile descrise, precum și moartea tragică a personajului principal pe scenă, au deschis un teren nou în opera franceză, însă la vremea lor, au fost extrem de controversate.

Distribuția (14 septembrie 2024):

  • Carmen – Carmen Topciu
  • Don José – Liviu Iftene
  • Micaëla – Mădălina Bourceanu
  • Escamillo – Adrian Mărcan
  • Frasquita – Corina Klein
  • Mercedes – Ana Radu
  • Le Dancaïre – Lorand Cristian
  • Le Remendado – Dan Ionescu
  • Zuniga – Ștefan Schuller
  • Moralès – Marian Rește
  • Fantasma lui Carmen – Bianca Busuioc (debut)
Citeste și:  Filme documentare realizate de elevii școlilor gimnaziale din Brașov vor fi proiectate pe 20 octombrie, la Centrul Cultural Reduta

Distribuția (15 septembrie 2024):

  • Carmen – Asineta Răducan
  • Don José – Adrian Dumitru
  • Micaëla – Silvia Micu
  • Escamillo – Valentin Marele
  • Frasquita – Cristina Coatu
  • Mercedes – Anca Panait
  • Le Dancaïre – Alexandru Chiriac
  • Le Remendado – Claudiu Bugnar
  • Zuniga – Dan Popescu
  • Moralès – Marian Rește
  • Carmen (Fantasma lui Carmen) – Bianca Busuioc (debut)

Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov, alături de Corul de copii UNISON Seniorii – dirijor, manager general: George Dumitrașcu.

Conducerea muzicală a spectacolului îi aparține maestrului Traian Ichim. Regia artistică și light-design-ul sunt semnate de Matteo Mazzoni (Italia). Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Asistent regie: Valentina Mărgăraș. Costume toreador: Silvia Surd. Regie scenă: Cristina Roșu.

• Spectacolul durează trei ore și 50 de minute și are trei pauze.

Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile!

Luni, 16 septembrie 2024, debutează Ora de balet, cursul oferit de Opera Brașov copiilor dornici să învețe arta dansului clasic. Îndrumătoare este Iulia Coșeriu, fostă solistă de balet a Operei Brașov. Înscrierile s-au încheiat deja, locurile de la cele două grupe de vârstă, 6 – 9 ani și 10 – 14 ani, ocupându-se foarte repede.

Citeste și:  Vila Șipot, parte a Domeniului Regal Peleș, reintră oficial în circuitul cultural și turistic al României, odată cu deschiderea Galeriei Arhitecților Peleșului

„Va debuta al treilea sezon al Orei de balet! Cu toată responsabilitatea, putem vorbi de a treia stagiune artistică. Încă din primul an, cursanții au avut oportunitatea de a participa, alături de balerinii Operei Brașov, în spectacolul de balet «Petrică și lupul”. Pe parcursul a doi ani, copiii au evoluat pe scena Operei Brașov în producțiile concepute special pentru ei, dar și în spectacolele Operei, alături de artiști profesioniști. Astfel, visul lor de a deveni balerini a devenit ceva real și o experiență memorabilă. Pregătirea din sala de balet, repetițiile la scenă și, apoi, spectacolele au fost un carusel de emoții și un prilej de dezvoltare fizică și psihică. Sunt convinsă că și sezonul acesta ne va aduce provocări frumoase”, afirmă Iulia Coșeriu, îndrumătoarea Orei de balet de la Opera Brașov.

Informații se pot obține la telefon: 0268/419.380.

Evenimente desfășurate cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Brașov și al Primăriei Municipiului Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.