Proiect OUG: Ce soluții propune Ministerul Justiției pentru „coșmarul digital” de la ONRC

În contextul în care noua platformă a Oficiului Național al Registrul Comerțului (ONRC) nu a îndeplinit așteptările, generând mai multe probleme decât soluții și ducând la o situație inacceptabilă pentru utilizatori, Ministerul Justiției (MJ) oferă câteva soluții temporare care să reducă impactul negativ al implementării noii platforme: desemnarea temporară a altor angajați care să îndeplinească atribuțiile registratorilor și abrogarea unor prevederi legale privind eliberarea unor documente antreprenorilor, scrie avocatnet.ro.

Proiectul de OUG pus recent în dezbatere la MJ propune câteva măsuri urgente care să răspundă blocajului creat în ultima perioadă în activitatea de la registrul comerțului: în primul rând, prin posibilitatea reîncadrării consilierilor juridici din ONRC ca registratori, pentru a suplini deficitul de personal, dar și prin desemnarea temporară a celor cu funcții de conducere de specialitate juridică din cadrul ONRC pentru a exercita controlul de legalitate prealabil înregistrării în registrul comerțului, aceștia urmând să acționeze ca registratori.

Citeste și:  Aproape jumătate dintre romii și nomazii (45%) din cele șase țări UE chestionate s-au simțit discriminați în cel puțin un domeniu al vieții

Proiectul mai prevede și abrogarea art. 110 alin. (4) din Legea nr. 265/2022 (eliberarea documentului privind anumite informații punctuale referitoare la înmatriculare sau înregistrarea diferitelor mențiuni), în ideea reducerii documentelor/informațiilor ce însoțesc certificatele eliberate de oficiile registrului comerțului la finalizarea procedurii de înregistrare în registrului comerțului, perioada de aplicare a noii legi indicând că efortul logistic și de resurse umane pentru furnizarea acestora nu își găsește corespondent adecvat în valorificarea lor de către destinatar.  

Citește continuarea articolului aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.