Locuită din vechi timpuri, Ţara Bârsei, o depresiune din interiorul arcului Carpatic, străbătută de numeroase râuri repezi de munte, ascunde nenumărate bijuterii ale patrimoniului construit.
Probabil cele mai renumite dintre acestea sunt bisericile fortificate ce au cunoscut o grandioasă şi originală desfăşurare de-a lungul întregului ev mediu, aici fiind construite de către saşi, nu mai puţin de 13 cetăţi (Râşnov, Cristian, Vulcan, Codlea, Ghimbav, Feldioara, Rotbav, Măieruş, Hălchiu, Bod, Sânpetru, Hărman şi Prejmer). Răsfirate în jurul Braşovului şi situate la distanţe de maximum 10 km unele de altele, aceste monumente istorice constituie destinaţii ideale pentru călătorul ce-şi doreşte să (re)descopere frumuseţile României.
Dintre toate fortificaţiile din Ţara Bârsei cele mai reprezentative (şi cele mai cunoscute) sunt fără îndoială cele din Hărman şi Prejmer.
La o distanţă de aproximativ 10 km de Braşov se întinde satul Hărman (Honigberg), ce adăposteşte pe uliţele sale, renumita cetate, ridicată în jurul bazilicii romanice cu trei nave, construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, sub influenţa arhitecturii cisterciene. Biserica se poate lăuda cu cel mai înalt turn de biserică medievală din Ţara Bârsei, acesta având 32 de m până la cornişa principală.
În secolul al XV-lea bazilica a fost înconjurată de trei curtine concentrice, întărite de şapte turnuri devansate. Turnul estic adăposteşte o capelă, decorată cu remarcabile fresce din anii 1460-1470, ce cuprind scene din viaţa Mariei, Răstignirea lui Isus, Judecata de Apoi şi figuri de sfinţi, însoţite de inscripţii minuscule gotice.
Bogăţia patrimonială a acestei zone istorice este copleşitoare şi tocmai din acest motiv există in Hărman o persoană care şi-a deschis locuinţa pentru cei dornici de relaxare. Mai precis, este vorba despre pensiunea The Country Hotel. Mizând pe o relaţie creatoare autentică între om şi locul din jurul său, proprietarul a transformat o veche casă săsească într-un spaţiu deschis şi armonios, dinamic şi, în acelaşi timp, calm, în care călătorul poate redescoperi starea de bine. Intervenţiile asupra vechii case săseşti au fost minime, mai degrabă în sensul unei schimbări funcţionale a spaţiului decât în cel al transformării sale din punct de vedere architectural. Atât spaţiile de la parter, cuprinzând bucătăria, un living mare şi o serie de anexe, precum şi etajul ce găzduieşte camerele destinate turiştilor dovedesc grija pentru detaliu şi o deosebită importanţă acordată fiecărui obiect sau ornament.
De altfel, multe din lucrurile care se găsesc în casă sunt realizate manual, un fapt adevărat inedit dacă ne gândim numai la aşternuturile de pat, brodate de mână în tehnici vechi, sau la pernele ce conţin mirodenii relaxante. Şi, în plus, ce te poate aduce mai aproape de acasă decât o masă bogată, gătită cu dragoste, însoţită de un pahar de vin bun, tocmai scos din pivniţă? O pivniţă unde se mai găsesc şi zeci de sortimente de dulceţuri.
După o noapte odihnitoare, călătorul îşi poate relua itinerariul prin fermecătoarea Ţară a Bârsei dar fără să piardă din vedere Prejmerul. Situată într-o poziţie strategică, pe drumul care lega Braşovul cu pasul Buzăului, cetatea din Prejmer (Tartlau) este cea mai mare din Ţara Bârsei. Biserica din centrul cetăţii, închinată Sfintei Cruci, a fost începută înainte de 1225 de către Cavalerii Teutoni şi terminată ulterior de călugării cistercieni.
Fortificaţiile sale s-au construit în patru etape, din secolul al XV-lea până în secolul al XVIII-lea, dintre care, poate cea mai spectaculoasă fiind cea de-a doua, când au fost adosate incintei circa 300 de încăperi, dispuse pe patru niveluri, fiecare destinată unei familii.
Ţara Bârsei, cu peisajele sale de poveste şi cu monumentele pe care le ascunde este locul ideal pentru cei ce doresc să îmbine străbaterea unor locuri pitoreşti cu vizitarea unor obiective importante din această parte a ţării.
Sursă: Oana Demetriade şi Dragos Marcu
Foto: Serban Bonciocat.