Vila Șipot, parte a Domeniului Regal Peleș, reintră oficial în circuitul cultural și turistic al României, odată cu deschiderea Galeriei Arhitecților Peleșului

După mai bine de 2 ani de renovări și lucrări de consolidare, Vila Șipot, cunoscută și sub numele de „Casa Arhitecților”, parte a Domeniului Regal Peleș și locul unde a luat naștere proiectul Castelului Peleș din Sinaia va reintra oficial în circuitul cultural și turistic al României, la finalul acestui an.

Principala atracție a monumentului istoric este Galeria Arhitecților Peleșului, un spațiu expozițional unic, dedicat arhitecților care au construit și dezvoltat domeniul regal.

Aceasta este organizată de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș la nivelul demisolului, cu acces direct din Piațeta Economat, și găzduiește printre exponate și vitralii cu patru dintre arhitecții importanți care au proiectat Castelul Peleș. Printre aceștia îl remarcăm pe Karel Liman, arhitectul ceh care a fost în slujba Regelui Carol I pentru a extinde și amenaja Peleșul în actuala formă și care a folosit Vila Șipot drept atelier de lucru. Conform documentelor istorice, însuși Regele Carol I făcea vizite dese la biroul de arhitectură pentru a supraveghea proiectarea și punerea în operă a cerințelor sale.  Liman a proiectat și Castelul Pelișor, precum și alte edificii de pe Domeniul Regal, fiind implicat apoi în proiectele Reginei Maria de la Bran și Cotroceni.

Citeste și:  Ce pățești dacă împiedici pe cineva să voteze?

Vitraliile reprezintă un element de o valoare arhitecturală aparte, asociat direct identității regalității române, iar restaurarea lor a fost o componentă extrem de importantă în cadrul procesului de consolidare a construcției, demarat la inițiativa Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș.

Contribuția Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș în amenajarea interioară a Galeriei Arhitecților Peleșului se ridică la peste 250 de mii de lei.

În total, lucrările de renovare și consolidare a Vilei Șipot valorează peste 500 de mii de euro, în mod exclusiv cu fonduri și suport logistic din partea sponsorilor privați.

În cadrul proiectului de restaurare au fost finalizate lucrările de consolidare a construcției, dar și lucrările de înlocuire a instalațiilor sanitare termice și electrice, precum și de refacere a structurilor de rezistență ale spațiului Galeriei Arhitecților Peleșului.

Citeste și:  Influenceri plătiți să facă propagandă electorală pe TikTok. Când devine ilegală campania politică din online?

După modelul marilor monumente istorice ale lumii, Vila Șipot va putea fi valorificată ca obiectiv turistic, spațiu multifuncțional pentru evenimente, spațiu inspirațional de lucru pentru tineri arhitecți sau cu alte profesii creative etc.

50 de mii de turiști sunt așteptați anual să viziteze Vila Șipot, la care se adaugă studenții care vin la Peleș prin programele de workshop organizate de câteva dintre cele mai mari universități din țară.

Vila Șipot oferă și locuri de cazare pentru cei care vor să își petreacă o vacanță în inima Domeniului Regal Peleș.

Partenerii care au făcut posibilă restaurarea Vilei Șipot sunt Herlitz România, Veolia România, TIAB, Transgaz, Romgaz, Distribuție Energie Electrică România, Romstal, Warga Enayati, Centrul Medical Unirea, Akzonobel, BAT România, DentalMed, Vial Numis, Steel Business Profiles, Impact Developer & Contractor, Fresh Air, Wienerberger, Banca Comercială Română – Partener Oficial 2023, CEC Bank – Sponsor Principal 2024.

Citeste și:  Ce înseamnă frauda la vot?

Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș este singura entitate non-guvernamentală și non-profit creată cu misiunea de a proteja, conserva, restaura și de a pune în valoare a patrimoniului istoric, arhitectural, artistic și peisagistic de pe Domeniul Regal Peleș, ca element – cheie al culturii, turismului și identității României în lume. Revalorizând acest patrimoniu, APRP promovează, pe plan intern și internațional, cultura și valorile istorice ale României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.