Codependența emoțională: O dinamică toxică a relațiilor

Codependența emoțională este o formă subtilă, dar profund distructivă, de dependență emoțională care afectează multe relații, fie ele romantice, de prietenie sau familiale. În esență, aceasta implică o relație în care o persoană își centrează întreaga existență pe nevoile și emoțiile altcuiva, pierzându-și propria identitate în acest proces.

Codependența emoțională apare atunci când o persoană își formează o legătură emoțională exagerată și nesănătoasă cu altcineva, adesea renunțând la propriile dorințe, nevoi și identitate pentru a-și asigura acceptarea și dragostea acelei persoane. Aceasta nu înseamnă doar că cineva este atașat emoțional de partenerul său, ci că întregul său sens al valorii personale și fericirii depinde de acea relație.

Angela Nuțu, psihoterapeut și coach: “ Relațiile codependente sunt construite în jurul unui dezechilibru de putere, în care nevoile celui care primește sunt mereu prioritizate. Acest lucru îl face pe cel care oferă să continue să dea, adesea sacrificându-se pe sine. Termenul de „codependent” a fost inițial folosit pentru a descrie pe cineva care se afla într-o relație cu o persoană dependentă și căreia, într-o formă sau alta, îi susținea acea dependență pentru a se simți util și dorit, însă ulterior acest termen și-a lărgit semnificațiile și se referă, de asemenea, la persoane care sunt dispuse să-și sacrifice propria bunăstare pentru a îndeplini nevoile și dorințele celuilalt.”

Citeste și:  Percheziții la Brașov, într-un dosar de evaziune fiscală | VIDEO

Codependența apare atunci când o persoană crede că este responsabilitatea să „salveze” pe altcineva, având grijă de toate nevoile acelei persoane. O persoană codependentă își construiește identitatea în jurul acestui rol și ajunge să se sacrifice constant în relație.

Simptomele și semnele codependenței emoționale
De multe ori, cei care trăiesc în relații de codependență emoțională nu sunt conștienți de problemă sau nu își dau seama că există alternative mai sănătoase. Iată câteva semne care pot indica o relație codependentă:

1. Sacrificiu personal excesiv
Persoana codependentă va face orice pentru a satisface nevoile partenerului său, chiar și cu prețul sacrificării propriilor nevoi, valori sau interese. Acest comportament poate duce la resentimente și epuizare emoțională pe termen lung.

2. Frica de abandon
O frică constantă de a pierde relația sau de a fi abandonat poate domina mintea persoanei codependente. Aceasta poate face ca individul să tolereze comportamente abuzive sau să rămână în relații nesatisfăcătoare din teama de a fi singur.

Citeste și:  Aproape jumătate dintre romii și nomazii (45%) din cele șase țări UE chestionate s-au simțit discriminați în cel puțin un domeniu al vieții

3. Lipsa granițelor personale
Codependența emoțională implică o confuzie între granițele personale și cele ale celuilalt. Persoana codependentă nu poate diferenția între propriile emoții și nevoi și cele ale partenerului, fiind adesea incapabilă să spună „nu” sau să stabilească limite sănătoase.

4. Necesitatea constantă de aprobare
Persoanele codependente se bazează excesiv pe confirmarea și aprobarea din partea celorlalți pentru a se simți valoroase. Ele pot dezvolta o nevoie compulsivă de a fi pe placul celorlalți și de a evita conflictele, chiar și atunci când acestea sunt necesare.

5. Neglijarea propriei dezvoltări personale
Focalizarea exclusivă pe relație poate duce la neglijarea propriei dezvoltări. Oamenii codependenți pot renunța la carieră, hobby-uri, prieteni sau interese personale pentru a se dedica complet partenerului.
Într-o relație codependentă, ambii parteneri pot dezvolta tipare de comportament care întăresc o dinamică dezechilibrată. O persoană tinde să fie mereu altruistă, în timp ce cealaltă se obișnuiește să fie răsfățată. Însă, această dinamică poate fi schimbată prin modificarea comportamentului codependent.

Citeste și:  Au început înscrierile pentru Concursul Internațional Cangurul Lingvist – Limba Engleză

Cum începi să te vindeci de codependență? (3 pași):

Pe scurt, vindecarea din codependență înseamnă să te reconectezi cu tine însuți. Este nevoie să schimbi focusul înapoi asupra ta, să-ți redescoperi nevoile, dorințele și visele, în timp ce înveți să gestionezi relațiile într-un mod echilibrat și sănătos.

  • 1. Recunoști că gândirea obsesivă despre „cealaltă persoană” este un simptom al unor traume emoționale nerezolvate din tine. Ești conștient că ai nevoie de vindecare în loc să cedezi sentimentelor obsesive.
  • 2. Te informezi despre ce este codependența, cum arată și de ce apare.
  • 3. În funcție de severitatea comportamentului tău codependent, poți alege să lucrezi cu un terapeut pentru a identifica tendințele nesănătoase și a descoperi dinamici familiale sau traume din trecut care au dus la aceste comportamente.

“Recunoașterea semnelor de codependență este primul pas. Apoi, conștientizarea de sine și schimbarea activă a comportamentului te ajută să îți reduci tendințele codependente. Fii blând cu tine în acest proces, deoarece e nevoie de timp pentru a schimba acest tipar de comportament învățat”, concluzionează Angela Nuțu.

Sursa, pluscommunication.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.