Asociatia ”Aici pentru Tine” anunță finalizarea acestui proiect STEAM, un demers educațional și inovativ plin de activități fascinante, inițiat de doamna profesoară Mariana Lazăr de la Școala Gimnazială Nr. 12, Brașov.
Întregul proiect, desfășurat în zilele de 17 și 18 octombrie 2024, pe parcursul a două ședințe de câte două la Școala Gimnazială Nr. 12, Brașov a fost o oportunitate extraordinară pentru 25 de elevi din ciclul primar ai acestei școli, precum și câte 10 elevi de la școlile din mediul rural din Crizbav și Budila, coordonați de doamnele profesor Georgiana Oltean și Elza Fejer, de a învăța despre Univers și planetele Sistemului Solar prin experiență directă, experimente, activități interdisciplinare ce au inclus observații solare la telescop, activități de programare a ozoboților BIT și EVO prin coduri de culori și platforma OzoBlokly. Nu au lipsit nici cântecele, poeziile, întecerile și sarcinile de lucru în echipă pentru a realiza ”Jurnalul de bord” al călătoriei cu informații utile pentru fiecare planetă din Sistemul Solar, toate acestea pentru a-și îmbogăți cunoștințele și a-și dezvolta abilitățile de învățare într-un mod interactiv și plăcut.
Obiectivul general al proiectului a fost creșterea motivării pentru învățare, a interesului pentru descoperire, a încrederii în forțele proprii și a implicării copiilor în activitățile școlare și extrașcolare prin organizarea de evenimente de robotică și programare Meet and Code ce presupun integrarea socială și extrașcolară a unui grup de copii defavorizați în lumea științei și a meseriilor viitorului. Activitățile proiectului au contribuit semnificativ la formarea unui spirit proactiv în rândul elevilor, care au devenit ambasadori ai științei și tehnologiei în cercurile lor sociale.
“Asociatia Aici pentru Tine este beneficiar al programului Meet and Code de robotică și programare de 3 ani si implementeaza proiecte sociale pentru categoriile sociale aflate în situație de risc din mediul urban și rural. Unim lumile prin socializare si interactiune umana si acest lucru nu poate fi decat benefic atat pantru copiii din mediul urban cat si pentru cei din mediul rural care nu au posibilitati si oportunitati ca primii. Multumim d-nei prof. Mariana Lazar pentru implicarea asidua in proiecte de educatie nonformala pentru copiii nostri.” – Adina Camelia Gál – vicepresedintele Asociatiei Aici pentru Tine din Brasov.
Evenimentul „O călătorie în Univers cu BIT și EVO” este finanțat cu ajutorul programului Meet and Code (https://www.meet-and-code.org/), susținut la nivel european de Amazon. Meet and Code 2024 este coordonat de Haus des Stiftens și rețeaua TechSoup Europe și susține, pentru al 8-lea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare aliniate cu misiunea inițiativei Comisiei Europene: Europe Code Week.
În România, Programul Meet and Code este coordonat de Asociația Techsoup, care sprijină organizații nonprofit, profesori, învățători, viitori învățători și tineri să își atingă potențialul prin resurse și oportunități create de și cu tehnologie. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.
Proiectul STEAM „O călătorie în Univers cu BIT&EVO” cuprinde o incursiune inedită în universul astronomiei și tehnologiei alături de ozoboții BIT și EVO, cu activități interdisciplinare în care elevii au învățat despre Planetele Sistemului Solar, ordinea lor, caracteristici, formarea anotimpurilor, ciclul zi-noapte, mișcarea de rotație și de revoluție, au compus cântece, au creat broșuri, postere și machete cu Planetele Sistemului Solar, au confecționat costume de cosmonaut precum și rachete pe care le-au lansat prin suflare.
Proiectul a presupus o abordare inovatoare, bazată pe cooperare, documentare și cercetare, experimente simple, activități practice, interdisciplinare și distractive, de programare și tehnologie în care fiecare elev s-a împrietenit cu ozoboții BIT și EVO și au descoperit noțiuni de bază din astronomie dar și farmecul și avantajele muncii în echipă și și-au dezvoltat diverse abilități tehnice, de design, de comunicare prin intermediul unor activități interdisciplinare care au cuprins provocări din Universul cosmic prin studierea și explorarea Sistemului Solar cu Soarele, planetele și viața pe Pământ, fiind implicați în situații de învățare autentice, semnificative sau mijlocite de programarea ozoboților.
Prima zi a evenimentului Meet and Code de robotică și programare intitulat „O călătorie în Univers cu BIT și EVO”, facilitat de Asociația Asociatia Aici pentru Tine – APT, a debutat cu observații solare la telescopul domnului Cosmin Micloș de la Asociatia Ucenicul Astronom care ne-a oferit, tuturor, de la mic la mare, o adevărată lecție de Astronomie și șansa de a obseva în voie ceea ce nu poți vedea cu ochiul liber. Alături de cei 10 elevi din Crizbav, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 12 Brașov au descoperit secretele Soarelui, au pus întrebări și au aflat răspunsuri de la invitatul zilei, domnul Cosmin Sorin Miclos, pasionat de Astronomie și Știință.
Apoi, în sala de sport, cu ajutorul doamnei profesor Szabo Maria, o bunicuță voluntară pensionară, pasionată de știință, am încercat să ne apropiem puțin de Soare printr-un experiment simplu prin care am creat gaze solare folosind bicarbonat, oțet și vopsea portocalie. A fost un moment magic prin care am văzut, am auzit și am înțeles mai ușor fenomenul de erupție solară. A urmat apoi programarea prin joacă, folosind codurile de culori si Ozoboții Bit și Evo precum și prezentarea planetelor printr-un Imn al Sistemului solar interpretat de gazde.
A doua zi, evenimentul Meet and Code de robotică și programare intitulat „O călătorie în Univers cu BIT și EVO”, facilitat de Asociația Asociatia Aici pentru Tine – APT, a continuat în Sala de sport a Școlii Gimnaziale Nr. 12 Brașov și a găzduit cei 25 de elevi din ciclul primar ai școlii și alți 10 colegi invitați, sosiți, de data aceasta, de la o școală din Budila și coordonați de doamna profesoară Elza Fejer.
La eveniment a fost prezent și domnul Sorin Tîrcă, de la televiziunea și presa locală, care a apreciat în mod deosebit implicarea micilor exploratori și activitatea lor bogată, le-a adresat întrebări și le-a luat interviuri celor mai curajoși.
Activitatea a debutat cu un nou Imn al Sistemului Solar prezentat și pregătit de gazde. Bunicuța savantă a repetat experimentul cu erupțiile solare și pentru noii elevi și toți au înțeles și au fost uimiți de ceea ce se întâmplă pe Soare.
Elevii au descoperit alte mistere ale Universului cu ajutorul ozoboților BIT și EVO și a platformei OzoBlokly și folosind kiturile OzoGoes au înțeles mai bine mișcarea de rotație și de revoluție, precum și fazele lunii. Folosind informațiile dobândite în cadrul acestui proiect, cartonașele informative puse la dispoziție, precum și explicațiile domnului Cosmin Sorin Miclos, voluntar de la Asociația Ucenicul Astronom, elevii au completat și au realizat în echipe ”Jurnalul de bord” al călătoriei lor în Univers printre planetele Sistemului Solar, selectând cu grijă date importante despre fiecare planetă. Activitatea s-a încheiat cu o întrecere de lansare prin suflare cu paiul a rachetelor confecționate din hârtie și înmânarea unor diplome de participare la un eveniment EU Code Week. Toți elevii au primit câte un semn de carte cu informații despre Sistemul Solar, precum și mici gustări dar și așteptata și mult râvnita pizza, mare cât Jupiter!
Mulțumim pentru ajutor domnului profesor de sport, Rareș Petrescu care ne-a însoțit pe parcursul celor două zile ale evenimentului, precum și tuturor părinților și bunicilor, Asociației Aici pentru Tine pentru implicare și mai ales conducerii Școlii Gimnaziale Nr. 12, Brașov pentru sprijinul acordat realizării acestui eveniment.
Evenimentul promovează ODD 4 și 10 din Agenda 2030, respectiv „Educaţie de calitate” și „Reducerea inegalității”, militând pentru o educaţie de calitate, diversitate, sprijinind integrarea grupurilor sociale vulnerabile, oferind încredere în sine, motivație pentru învățare și șansa de a se pregăti pentru viitor și noile meserii, într-un mediu distractiv.
„Cred că o bună înțelegere asupra modului în care noile tehnologii pot fi integrate în activități este vitală pentru succesul organizației noastre. De asemenea, consider că utilizarea noilor tehnologii este importantă pentru a împlini misiunea organizației noastre și contribuie la impactul pozitiv al acesteia în societate.”
(profesor dr. Wusinczky Delia Ileana, director Școala Gimnazială Nr. 12, Brașov)
Ce au declarat participanții despre evenimentul Meet and Code?
”Bit și Evo sunt cei mai simpatici, inteligenți și prietenoși roboței pe care i-am întâlnit vreodată! Mi-a plăcut că pot să îi programez folosind doar niște culori. Cu ajutorul lor am înțeles mai ușor ce înseamnă mișcarea de revoluție și m-am învârtit cu ei în jurul Soarelui, povestind despre fiecare planetă.” (B. F., 8 ani)
”Mi-a plăcut mult acest eveniment cu roboței deoarece am învățat mai ușor despre Sistemul Solar. Am văzut că nu e așa greu să programezi și mi s-a părut chiar o joacă. Am lucrat cu colegi noi și am completat împreună Jurnalul de bord al călătoriei noastre în Univers cu informații importante, ca niște astronomi adevărați.” (C. V., 8 ani)
”În acest eveniment am avut parte de experiențe extraordinare de învățare. Am programat roboțeii folosind coduri din culori, dar și o aplicație pentru ozoboți, am cântat, am făcut experimente și observații solare la telescop în curtea școlii. Am aflat o mullțime de lucruri folositoare și doresc să explorez mai mult Universul și să descopăr avantajele tehnologiei.” (C. R. , 8 ani)
”A fost o aventură în Univers, pe care elevii mei au savurat-o din plin. Pentru unii a fost prima întâlnire cu copiii dintr-un alt mediu, dar și prima întâlnire cu „planetele”, respectiv ozoboții. Au fost curioși, dar timizi în a descoperi noua față a lumii, a științei, a experienței în sine. A fost și prima ieșire în această formulă, având în clasă 4 elevi noi. Au rămas cu amintiri plăcute, cu o experiență de viață minunată în care s-au împletit o multitudine de arii curriculare: Comunicare, Matematică și științe, Om și societate, Arte. Toate acestea au fost completate de bucuria de a petrece timp valoros împreună, repetând reguli de bună purtare, spirit de echipă și întrajutorare! Multumim pentru această oportunitate!” (prof. Elza Fejer)
”În calitate de bunică și fost cadru didactic pot spune cu multă încântare că aceste activități au fost un real succes în sensul că toți copiii participanți au văzut și au auzit lucruri deosebite, interesante și au aflat multe pe care poate nici adulții nu aveau de unde le afla cu ușurință. Vizionarea cu telescopul și experimentul cu erupția solară au încununat întreaga activitate, memorarea tuturor materialelor prezentate și bucuria de a fi împreună la un eveniment atât de complex și educativ. Am certitudinea că își doresc și alte astfel evenimente. Multumim pentru efortul depus și implicarea în procesul instruciv educativ al copiilor nostri!” (prof. Szabo Maria)