Primarul George Scripcaru a avut astăzi o întâlnire cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, aflat într-o vizită de lucru în județul Brașov, pentru a discuta despre soluțiile de finanțare pentru construirea „Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase“.
Ministrul Alexandru Rafila a precizat că în ultimele luni a avut mai multe discuții cu primarul ales al Brașovului, George Scripcaru, care au avut drept scop clarificarea mai multor neconcordanțe din proiectul inițial al spitalului, astfel că în acest moment s-a intrat pe o linie dreaptă în ceea ce privește finanțarea, soluția fiind împrumutul contractat de România cu Banca Europeană de Investiții.
,,România va construi spitale în continuare – nu numai din PNRR, ci și din împrumutul de la Banca Europeană de Investiții, un împrumut de 2,5 miliarde de euro, pentru mai multe spitale din România la care nu a fost posibilă încheierea contractelor din PNRR – și există toate motivele ca acest proiect început prin PNRR (Spitalul de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase de la Brașov, n.n.) să continue din această finanțare. Guvernul a precizat într-o hotărâre această posibilitate de finanțare din surse multiple a spitalelor, ceea ce deblochează și alte proiecte, pentru că nu poți dintr-o singură sursă să finanțezi toate spitalele care se construiesc în momentul de față în România. Așa că și Brașovul va fi unul dintre beneficiari. Împrumutul este realizat. În momentul de față există acordul de oportunitate pentru o serie întreagă de spitale, inclusiv pentru al dumneavoastră, care deja îl primise în PNRR. Probabil că la sfârșitul acestui an sau în luna ianuarie a anului viitor vor putea fi semnate primele contracte cu beneficiarii pentru finanțare”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.
Primarul George Scripcaru a subliniat importanța dialogului dintre decidenți pentru realizarea obiectivelor de investiții în interesul cetățenilor, precizând că ministrul Alexandru Rafila și-a arătat toată disponibilitatea de a sprijini demersurile Brașovului în construirea acestui spital, iar până la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor s-ar putea semna contractul de finanțare, în condițiile în care în aproximativ o lună, municipalitatea va finaliza procedura de achiziție pentru realizarea proiectului și construirea spitalului.
,,Am solicitat să mă întâlnesc cu dumnealui, m-a primit de câteva ori, i-am prezentat cam care sunt problemele, dumnealui mi-a prezentat din ce motiv s-a ajuns în această situație de blocaj. Ne-am propus amândoi, deopotrivă, să deblocăm acest proiect și să găsim soluțiile care sunt de implementat. Cred că o să reușim să adjudecăm licitația în următoarea lună de zile. După aceea o să semnăm contractul de finanțare, așa cum a spus și domnul ministru, spre sfârșitul anului. Ar fi foarte bine, dacă nu cel mai târziu la începutul anului. M-aș bucura să fie dumnealui încă ministru să-l semnăm, pentru că știe toate aceste detalii. Una peste alta, cred că suntem într-o situație bună și mă bucur că am putut să rezolvăm în trei luni de zile printr-un dialog direct. Nu m-am dus nici să reclam pe cineva, nu m- am dus nici să spun despre cineva ceva, m-am dus la domnul ministru să găsim soluțiile referitor la acest proiect și la situațiile de blocaj. În asta constă colaborarea, indiferent de culoarea politică. Eu m-am dus la ministru, i-am solicitat să mă primească, să-i prezint problemele și să vedem care sunt soluțiile și le-am găsit”, a precizat primarul George Scripcaru.
Spitalul de pneumoftiziologie și infecțioase urmează să fie dezvoltat în zona Bartolomeu (CATTIA), în vecinătatea centurii ocolitoare a municipiului și a străzii Institutului, lângă viitorul spital
Spitalul va avea un număr 279 de paturi, din care 242 în regim spitalizare continuă, 15 la terapie intensivă și 22 pentru structura de spitalizare de zi, putând fi suplimentate până la 324 în cazuri de necesitate.
Regimul maxim de înălțime va fi S+P+4E, în cazul corpului A, care adăpostește sectorul de spitalizare continuă pentru secțiile de boli infecțioase, recuperare respiratorie și îngrijiri paliative (etajele 1 și 2), respectiv pneumologie (etajele 3 și 4).
Corpul B are regim de înălțime S+P+2+etaj tehnic și cuprinde, la etajele superioare (1 și 2), secțiile de boli infecțioase digestive, boli infecțioase copii și un etaj 3 parțial, cu spații tehnice.
Corpurile A și B cuprind, la nivelul parterului, zonele de spitalizare de zi, un centru de diagnostic și tratament, birouri administrative.
Corpurile C și D, cu regim de înălțime S+P+1+etaj tehnic parțial, adăpostesc compartimentul ATI și blocul operator la etajul 1, o terasă verde flancată de corpurile de spitalizare și un etaj tehnic parțial. La nivelul parterului se regăsesc zonele ambulatorii, publice și de învățământ.
Spitalul va fi împărțit pe următoarele specialități medicale: două secții de pneumologie pentru adulți; o secție pneumologie pentru copii; o secție clinică de boli infecțioase pentru adulți; o secție de boli infecțioase pentru copii; un compartiment HIV/SIDA adulți; un compartiment îngrijiri paliative; un compartiment de recuperare medicală respiratorie; un compartiment de cardiologie; un compartiment de chirurgie toracică; o secție de anestezie și terapie intensivă.
Proiectul include și amenajarea a 276 locuri de parcare (79 la nivelul parcajului subteran și 197 la sol) și a 12.313,5 m.p. de zone verzi.
Vă reamintim că, inițial, construirea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie era inclusă în lista proiectelor finanțate prin PNRR. După ce ministerul a identificat o serie de neconcordanțe care ar fi făcut imposibilă finalizarea construirii spitalului până în 2026, termenul limită din PNRR, proiectul a fost scos de pe această listă.