Aproximativ 1.500 situații de urgență, gestionate de pompierii militari în ultimele 24 de ore

Colegii noștri au acționat, în numai 24 de ore, pentru gestionarea celor 1.483 de solicitări primite din partea populației, ce au constat în acordarea măsurilor de prim ajutor, stingerea incendiilor și operațiuni destinate protecției comunităților.

În acest interval de timp, colegii noștri au acționat pentru stingerea celor 62 de incendii izbucnite în diverse zone ale țării și pentru gestionarea a 173 de misiuni pentru protecția comunităților, cum ar fi deblocarea și salvarea persoanelor sau animalelor din medii ostile vieții, inundații și alte situații de urgență.

De asemenea, echipajele SMURD au derulat 1.240 de misiuni pentru acordarea măsurilor de prim ajutor, iar echipajele operative au intervenit în 8 situații pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere. În urma acestor acțiuni, peste 1.200 de persoane au fost asistate medical.

În ultimele 24 de ore, prin eforturile susținute de pompieri pe timpul intervențiilor derulate, 14 persoane aflate în situații critice au fost salvate, iar pagubele materiale ale bunurilor cetățenilor au fost limitate considerabil. 

Citeste și:  Mergi la vot? Ce nu ai voie să faci în cabină

! Una dintre cele mai relevante misiuni este cea a pompierilor militari clujeni care au intervenit, în această noapte, timp de mai multe ore, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din localitatea Sălicea. Ajunși la locul solicitării, colegii noștri noștri au constatat că flăcările cuprinseseră două case și mai multe anexe, manifestându-se pe o suprafață de aproximativ 180 mp., cu posibilitate de extindere la locuințele din vecinătate. Echipajele de intervenție au acționat atât pentru stingerea flăcărilor, cât și pentru protejarea gospodăriilor din apropiere. Incendiul a fost lichidat, fără a fi înregistrate victime.

Odată cu răcirea vremii, numărul incendiilor la locuințe este în creștere. Este suficient un moment de neatenție pentru ca un incendiu să cuprindă întreaga locuință! Nu întotdeauna intervenția rapidă a pompierilor conduce și la salvarea bunurilor sau a vieții. Fie evenimentele sunt observate prea târziu, fie oamenii sunt surprinși în somn sau incendiul se dezvoltă mult prea rapid pentru a mai putea face ceva. Important este să nu ajungeți în aceste situații, iar sfatul nostru este să respectați câteva măsuri simple de prevenire a incendiilor:

           • verificarea,  curăţarea  şi  repararea coşurilor de fum se va efectua de către o persoană specializată, premergător și la finalul sezonului rece;

Citeste și:  Ce pățești dacă împiedici pe cineva să voteze?

• coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele  combustibile  ale  pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor;

• în podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere;


nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;


nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan;

• instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului;

• verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

Citeste și:  Influenceri plătiți să facă propagandă electorală pe TikTok. Când devine ilegală campania politică din online?

Adoptarea unui comportament preventiv poate salva vieți și bunuri.

Consultați sursele oficiale de informare unde regăsiți măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.

Accesați platforma națională de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația pentru mobil DSU care poate fi descărcată, gratuit, de pe AppStore și Google Play.

Sursa: IGSU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.