Pe 8 aprilie, o eclipsă totală de soare a întunecat cerul Americii de Nord, urmându-și traseul pe coastele Mexicului până în Canada, trecând prin Statele Unite.
Luni seara, în jurul orei 21.00, a început eclipsa totală de soare. Milioane de oameni au fost cu ochii pe o rară eclipsă totală de Soare, un eveniment ceresc care încă stârneşte uimire şi fascinaţie, dar care reprezintă, de asemenea, o oportunitate ştiinţifică şi economică.
Eclipsele totale au loc atunci când Luna se află exact între Pământ şi Soare, blocând temporar lumina astrului. Soarele este de aproximativ 400 de ori mai mare decât Luna, dar şi de 400 de ori mai departe, astfel că cele două corpuri cereşti par a avea dimensiuni similare.
Evenimentul a fost vizibil pentru prima dată pe coasta de vest a Mexicului, începând cu ora 18:07 GMT (21.07, ora României). Traiectoria a traversat apoi 15 state americane – din Texas până în Maine – înainte de a se încheia în estul Canadei.
Următoarea eclipsă totală vizibilă în Statele Unite (cu excepţia Alaskăi) va avea loc în 2044. Înainte de aceasta, o eclipsă totală va avea loc în Spania în 2026.
Sursa: National Geographic