Preşedintele patronatului român din industria de panificaţie Rompan, Aurel Popescu, a declarat că aproximativ 6 milioane de cozonaci se vor afla la vânzare în acest an, în perioada Sărbătorilor Pascale, mai puţini decât anul trecut, când oferta depăşea şapte 7,5 de milioane de bucăţi.
Din această cantitate, 600.000 vor merge la export către marile comunităţi de români.
Aurel Popescu a precizat că preţul cozonacilor a fost ajustat cu indicele preţurilor la energie, gaze şi materie primă. Astfel un cozonac de aproximativ 700 de grame poate fi cumpărat cu 15-20 de lei bucata, dar preţurile pot ajunge şi la 70-80 de lei pe kg.
Preşedintele Rompan a mai spus că prețul pâinii s-a stabilizat și cel puţin până în toamna acestui an va rămâne nemodificat. Totuși, nu se estimează o ieftinire, în contextul unui grâu mai ieftin care vine din Ucraina, pentru că brutarii au lucrat prea mult în pierdere, notează Rador.
Foto. Cozonac by Chef Scarlatescu