A fost aprobat noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a școlilor. Se schimbă numărul notelor și mediilor

Ministerul Educaţiei anunţă că a fost aprobat noul Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, care va intra în vigoare la 1 septembrie. Acesta prevede că numărul de note acordate fiecărui elev este stabilit de cadrul didactic, încheierea unei singure medii anual la o disciplină, eliminarea exmatriculării elevilor, care va mai fi posibilă doar la învăţământul postliceal, dar şi eliminarea oricăror prevederi care permit colectarea de bani de la părinţi, scrie news.ro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Ministerul Educaţiei, a fost semnat şi transmis spre publicare în Monitorul Oficial al României ordinul de ministru care aprobă noul Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP).

Citeste și:  Au început înscrierile pentru Concursul Cangurașul matematician

Comparativ cu actualul regulament (în vigoare până la 31 august), elementele de noutate incluse în noul act normativ constau în:

  • Compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului şcolar.
  • Reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unităţi-pilot.
  • Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcţie de numărul unităţilor de învăţare şi de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puţin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învăţământ.
  • Modul de încheiere a situaţiilor şcolare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului şcolar.
  • Includerea unor reglementări privind nivelul antepreşcolar (creşe).
  • Compatibilizarea modului de organizare şi funcţionare a consiliilor de administraţie din unităţile de învăţământ preuniversitar cu legislaţia primară.
  • Creşterea relevanţei formării continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic şi formare în cariera didactică la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică, precizându-se atribuţiile specifice.
  • Precizări privind realizarea transferurilor elevilor.
  • Eliminarea dispoziţiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educaţie este de ordin constituţional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învăţământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.
  • Eliminarea oricărei dispoziţii/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri băneşti de la părinţii elevilor.
Citeste și:  Au început înscrierile pentru Concursul Cangurașul matematician

Conform sursei citate, prevederile noului ROFUIP vor intra în vigoare începând din 1 septembrie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.