Începând cu data de 2 februarie 2022, perioada după care o persoană confirmată cu infecția provocată de virusul SARS-CoV-2 este considerată vindecată a fost modificată, din nou, după ce, la începutul lunii ianuarie, a fost inițial redusă. Astfel, perioada de izolare pentru cei care sunt monitorizați la domiciliu de către medicul de familie este de șapte zile, dacă sunt nevaccinați, si de cinci zile, dacă sunt vaccinați. Schimbarea este prevăzută într-un ordin al Ministerului Sănătății.
Ordinul MS nr. 213/2022, publicat pe 2 februarie în Monitorul Oficial și care modifică o serie de prevederi ale anexei 3 din Ordinul MS nr. 1513/2020, reduce perioada de izolare aplicată persoanelor care sunt confirmate cu infecția provocată de virusul SARS-CoV-2, astfel:
- șapte zile pentru cei nevaccinați sau cei care s-au reinfectat într-o perioadă ce depășește 90 de zile de la o infectare precedentă (de la 10 zile);
- cinci zile pentru cei vaccinați și confirmați pozitivi pentru prima dată sau cei reinfectați într-o perioadă mai mică de 90 de zile de la infectarea anterioară (de la șapte zile).
Cei pentru care au trecut până în 90 de zile de la o infectare și care sunt depistați pozitivi nu sunt considerați reinfectați decât dacă prezintă simptome specifice. Anterior acestei modificări, perioada era de 180 de zile de la prima infectare.
Persoanele declarate vindecate se pot întoarce în colectivitate (loc de muncă, unitate de învățământ etc) fără a fi necesare un aviz epidemiologic sau un test negativ PCR.
De la începutul lunii februarie s-a redus și perioada de carantină pentru contacții direcți, fiind de doar cinci zile, indiferent dacă persoanele sunt vaccinate sau nu.
Ministerul Sănătății a modificat și ceea ce trebuie să facă persoanele confirmate cu COVID-19. Astfel:
- cei fără simptome vor fi izolați la domiciliul pentru șapte/cinci zile;
- cei fără risc, dar cu simptome ușoare și medii și care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu și tratați/monitorizați la domiciliu de către medicul de familie;
- cei cu simptome vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele deevaluare centrele de evaluare;
- cei monitorizați la domiciliu vor fi îndrumați de urgență către centrele de evaluare pentru internare/inițierea tratamentului, prin intermediul serviciului 112, dacă apar următoarele simptome:
- febră înaltă ce durează peste cinci zile sau care reapare după o perioadă fără febră;
- tuse seacă intensă sau care se accentuează;
- o saturație a oxigenului în sânge mai mică de 94% pentru cei care nu au avut probleme respiratorii înainte de infectarea cu COVID-19;
- greutate în respirație nou-apărută sau accentuarea acestei afecțiuni deja existente;
- dureri în piept la respirația adâncă;
- oboseală puternică;
- dureri de cap intense.
- cei cu simptome ușoare sau medii, care nu necesită oxigenoterapie, dacă care au cel puțin doi factori de risc vor fi direcționați prin intermediul serviciului 112 sau se vor deplasa individual, cu evitarea utilizării transportului în comun, pentru a fi evaluați în centrele de evaluare, pentru a se decide dacă au indicații/contraindicații de administrare de medicație antivirală și dacă necesită internare de zi sau continuă.
La centrele de evaluare se pot prezenta doar persoanele care au un rezultat pozitiv în urma unui test făcut într-o unitate sanitară sau farmacie, in primele 5-7 zile de la obtinerea rezultatului pozitiv, dacă au cel puțin doi factori de risc.
La centrul de evaluare au loc:
- 1. evaluarea clinică a pacientului: simptome, evaluare puls arterial, saturația sângelui cu O_2, tensiune arterială, temperatură, greutate;
- 2. identificarea factorilor de risc:
- boli cardiovasculare, inclusiv HTA;
- diabet zaharat tip 1 și 2;
- obezitate cu indice de masă corporală peste 30%;
- boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronșic;
- insuficiență renală cronică, pacienții cu dializă cronică;
- hepatopatii cronice;
- imunodepresii semnificative, inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem, talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA;
- vârsta peste 65 de ani;
- copiii de 12-17 ani cu patologii severe asociate;
- 3. evaluarea antecedentelor personale patologice/medicației pentru afecțiuni cronice, dacă este cazul;
- 4. interpretarea rezultatelor de laborator și a rezultatelor imagistice (pentru pacienții care sunt evaluați în centrele de evaluare).
Decizii în urma evaluării:
- Antiviralele de administrare orală se pot prescrie pentru administrare la domiciliu doar dacă sunt îndeplinite simultan următoarele condiții:
- se inițiază la pacienți în primele 7 zile de boală (faza virală a bolii);
- sunt prescrise de către medicul care a evaluat pacientul, după evaluare corespunzătoare pentru excluderea contraindicațiilor: clinică, biologică, imagistică;
- continuarea monitorizării pacientului de către medicul de familie pe parcursul tratamentului și ulterior până la vindecare.
- Antiviralele orale se administrează în regim ambulatoriu doar pe bază de prescripție medicală.
- În schimb, medicația antivirală cu administrare parenterală se utilizează doar în mediul spitalicesc. Anticorpii monoclonali pot fi administrați în centrele de evaluare în regim de spitalizare de zi.
Sursa: avocatnet.ro