Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a efectuat, ieri, o vizită la Centrala Hidroelectrică Vidraru, pentru semnarea contractului de retehnologizare a acestei unități esențiale pentru sectorul energetic românesc. Evenimentul a subliniat angajamentul Guvernului României de a sprijini modernizarea infrastructurii energetice a țării și de a asigura o furnizare sustenabilă și eficientă a energiei.
„Mi-am asumat în mandatul de ministru al energiei că turăm motoarele la maxim și accelerăm investițiile în energie. Astăzi marcăm o etapă nouă pentru marea hidrocentrală de la Vidraru, o etapă pe cât de provocatoare, pe atât de importantă. Zecile de întâlniri pe care le-am avut în cele 12 luni de mandat cu managementul Hidroelectrica au dat roade și astăzi a fost semnat contractul pentru retehnologizarea Centralei Hidroelectrice Vidraru, după mulți ani de încercări eșuate.
Retehnologizarea centralei Vidraru va crește capacitatea de producție a energiei regenerabile și va avea un impact pozitiv asupra întregului sistem energetic național. Cel mai important, de această investiție vom beneficia noi, toți cetățenii, precum și mediul de afaceri din România, prin acces la energie sigură, la un preț corect și cât mai verde.
Îi felicit pe domnul Karoly Borbely și întreaga echipă de la Hidroelectrica pentru acest pas important și îi asigur de toată susținerea mea și a echipei din minister”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Centrala Hidroelectrică Vidraru, situată pe râul Argeș, utilizează potențialul energetic al acestuia pe un sector de 28 km, fiind una dintre cele mai importante instalații hidroelectrice din România. Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării sale, al cincilea din Europa și al nouălea în lume, având o înălțime de 317 metri și o lungime de 678 metri. Centrala hidroelectrică are o putere instalată de 220 MW și produce anual în medie 3508 GWh.
Detalii contract de retehnologizare:
- Valoare contract: 188,382 milioane EUR + TVA
- Durata lucrărilor: 84 luni
Beneficiile proiectului de retehnologizare includ:
- Creșterea capacității energetice: Puterea activă a fiecărui hidroagregat va crește de la 55 MW la minimum 588 MW, menținând debitul maxim evacuat de 225 mc/s pe agregat;
- Îmbunătățirea eficienței: Randamentele hidroagregatelor și randamentul global al amenajării vor crește semnificativ;
- Performanță și rentabilitate: Proiectul va spori performanțele și rentabilitatea investiției, depășind nivelul inițial;
- Fiabilitate și siguranță: Toate echipamentele și instalațiile vor beneficia de o creștere a fiabilității, disponibilității și siguranței în exploatare;
- Monitorizare centralizată: Introducerea unui sistem care să permită monitorizarea și comanda centralizată din DHA/DEN, flexibilizând astfel monitorizarea funcționării CHE.