A murit scriitorul şi academicianul Dumitru Radu Popescu

Scriitorul şi academicianul Dumitru Radu Popescu a decedat, luni, la vârsta de 87 de ani, a anunţat scriitorul Radu F. Alexandru, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Azi, 2 ianuarie 2023, ora 04,30, a părăsit această lume tristă acad. DUMITRU RADU POPESCU (D. R. P.) unul dintre cei mai mari scriitori ai României. Ne-a îmbogățit cu o operă monumentală, de o valoare excepțională: proză, teatru, poezie, critică literară. Și-a trăit viața într-o desăvârșită onestitate. A fost un coleg și un prieten ireproșabil. Durerea e prea mare și cuvintele sunt prea sărace pentru a cuteza acum, și în acest loc, evocarea binemeritată. Dumnezeu să-l odihnească în pace și să-i dea liniștea de care atât de multă vreme a fost vitregit”, a anunțat,intr-o postare pe pagina sa publica de Facebook, scriitorul Radu F. Alexandru.

Citeste și:  Recital extraordinar de flaut și pian la Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov

Dumitru Radu Popescu (cunoscut și ca D.R. Popescu ori DRP) a fost scriitor, dramaturg, scenarist de film, membru titular al Academiei Române. De-a lungul vieții, acesta a fost membru supleant în CC al PCR între 1969 – 1989 și deputat în Marea Adunare Națională din 1975. Între 1982 și 1990 a fost președinte al Uniunii Scriitorilor, iar din 2006 – director general al Editurii Academiei Române și vicepreședinte al Consiliului științific editorial, conform Wikipedia. Potrivit sursei citate, romanele sale au fost comparate cu cele din cadrul curentului numit realism magic latino-american, prezentând similitudini, până la un punct, cu romanele lui Italo Calvino. Este unul dintre dramaturgii contemporani români extrem de apreciați. Capodoperele sale dramaturgice sunt „Pasărea Shakespeare”, „Acești îngeri triști” și „Piticul din grădina de vară”.

Citeste și:  "Recitalul de la ora cinci" va fi susținut de celebri artiști lirici, astăzi, la Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov

Dumitru Radu Popescu s-a născut pe data de 18 august 1935, în județul Bihor. A făcut liceul în Oradea, iar în 1953 a devenit student la Medicină, în Cluj-Napoca.

Conform Știrilor TVR, a renunțat la facultate în anul trei pentru a deveni corector la revista „Steaua din Cluj”. În paralel, Dumitru Radu Popescu s-a înscris la Facultatea de Filologie din cadrul Universității din Cluj-Napoca, pe care a și absolvit-o în anul 1961.

În 1970, regretatul scriitor a primit Premiul Academiei Române. În 1964, 1969, 1974, 1977 și 1980, acesta a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România.

Ca dramaturg, Dumitru Radu Popescu s-a remarcat datorită pieselor: „Pasărea Shakespeare”, „Acești îngeri triști” și „Piticul din grădina de vară”. Totodată, acesta a devenit cunscut și ca romancier. A scris romanul „F” (1969), care a fost urmat de „Vânătoarea regală” (1973), apoi de „Cei doi din dreptul Tebei” (1973), „O bere pentru calul meu” (1974), „Ploile de dincolo de vreme” (1976) și „Împăratul norilor” (1976)

Citeste și:  „La Rondine”, în premieră absolută, pe scena Operei Brașov

A scris scenarii de film, dintre care amintim „Un surîs în plină vară” (1964); „Balul de sâmbătă seara” (1968) – în colaborare cu Geo Saizescu; „Prea mic pentru un război atât de mare” (1970); „Păcală” (1974) – în colaborare cu Geo Saizescu; „Duios Anastasia trecea” (1980); „Rochia albă de dantelă” (1989), regia Dan Pița; „Triunghiul morții” (1999) – dialoguri, în colaborare cu Sergiu Nicolaescu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.