Adormirea Maicii Domnului, cea mai mare sărbătoare închinată Născătoarei de Dumnezeu

În fiecare an la 15 august, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului. Acest praznic este cel mai important din cele dedicate Sfintei Fecioare Maria în cursul anului bisericesc şi însemnate cu roşu în calendar, dintre care consemnăm: 8 septembrie – Naşterea Maicii Domnului, 1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului, 21 noiembrie – Intrarea în biserică a Maicii Domnului, 26 decembrie – Soborul Maicii Domnului, 25 martie – Buna Vestire, vineri în Săptămâna Luminată – Izvorul Tămăduirii.

În Sinaxar ni se spune că la 15 august sărbătorim cinstita Adormire a Preamăritei Stăpânei noastre Născătoare de Dumnezeu şi pururea Fecioarei Maria. Iar despre momentul mutării din această viaţă a Maicii Domnului acelaşi text aghiografic precizează că, atunci „când a binevoit Hristos Dumnezeul nostru ca să ia pe Maica Sa la Sine”, i-a descoperit cu trei zile înainte trecerea ei de pe pământ prin Arhanghelul Gavriil, care i-a vestit trecerea la „viaţa cea nemuritoare”.

Citeste și:  Peste 120 de profesori și 7500 de elevi au beneficiat de activități de educație prin film la clasă în cadrul celei de-a doua ediții a programului KinoȘcoala

Maica Domnului merge în Muntele Măslinilor ca să se roage, iar apoi se întoarce în casa ei, unde şi-a luat rămas-bun de la „rudeniile şi vecinii” ei. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a pregătit toate cele necesare pentru îngroparea ei. Prin putere dumnezeiască Sfinţii Apostoli au fost aduşi pe nori la Ierusalim pentru a fi prezenţi la Adormirea Maicii Domnului.

Sinaxarul ne spune că, „luând Fecioara iertăciune” de la toţi, „s-a culcat pe pat şi şi-a aşezat preacuratul său trup precum a dorit; şi a făcut rugăciune pentru întărirea lumii şi paşnica ei vieţuire, şi i-a umplut şi pe dânşii de binecuvântarea ei. Şi, aşa, în mâinile Fiului şi Dumnezeului său şi-a dat sufletul”.

Citeste și:  Ucraina anunţă că Rusia a predat corpurile a 563 de soldaţi ucişi în război

Sfinţii Apostoli au îngropat trupul Născătoarei de Dumnezeu în Ghetsimani şi timp de trei zile au privegheat în rugăciune „auzind neîncetat glasuri îngereşti”. Dintre Sfinţii Apostoli la înmormântarea Sfintei Fecioare a lipsit Toma, care a sosit la trei zile după şi „era mâhnit şi întristat că nu se învrednicise să vadă şi el” trupul adormit al Maicii Domnului. De aceea a fost deschis mormântul şi s-au minunat aflând locul de îngropăciune al Născătoarei de Dumnezeu gol. În mormânt nu au găsit decât giulgiul rămas ca mângâiere pentru Apostoli şi credincioşi, dar şi „mărturie nemincinoasă a mutării Născătoarei de Dumnezeu”.

Până astăzi, mormântul Maicii Domnului din Ghetsimani este gol mărturisind mutarea cu trupul a Născătoarei de Dumnezeu la cer, minune săvârşită de Fiul ei, Domnul nostru Iisus Hristos.

Citeste și:  Elevi brașoveni, premiați la Cluj, la Gala DpIT. Ce aplicații au realizat

Citește continuarea articolului, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.