Beneficiile pentru sănătate ale cafelei sunt variate, de la reducerea riscului de accident vascular cerebral și boli cognitive până la pierderea în greutate. Iată câteva motive pentru a adauga două sau trei căni la rutina ta zilnica:
- Niveluri de energie sporite
- Reducerea grăsimii corporale
- Activitate fizică crescută
- Risc redus de diabet de tip 2
- Risc redus de boli hepatice
- Risc redus de Alzheimer
- Risc redus de Parkinson
- Sănătate sporită a inimii
- Piele mai bună
Îmbunătățește nivelul de energie
Cafeaua este bogată în cofeină stimulatoare. Cofeina vă poate crește nivelul de energie atunci când este luată moderat, deoarece va crește rata metabolică și eliberarea de adrenalină, hormonul din creier responsabil pentru eliberarea de energie, spune Daniel Boyer, cercetător la Institutul Farr din West Des Moines. Poți încerca noi sortimente de cafea boabe pe care să le testezi și care să te ajute sa obții aroma dorită.
De asemenea, actioneaza împotriva oboselii prin afectarea temporara a acțiunii adenozinei, un stimulent al sistemului nervos central care scade activitatea neuronilor, făcandu-va să vă simțiti obosit, adaugă dr. Boyer. Cafeaua cu cofeină stimulează, de asemenea, dopamina, substanța chimică a creierului tău pentru a te simți bine. Da, efectele secundare ale consumului de cafea pot include un risc crescut de fericire.
Reduce grăsimea corporală și promovează o greutate sănatoasă
Cofeina poate promova, de asemenea, o greutate sănatoasă, reducând riscul apariției anumitor afecțiuni legate de a fi supraponderal, cum ar fi problemele cardiace, susținând sănătatea intestinala și modificând stocarea grasimilor, ceea ce este legat de gestionarea greutății, spune dr. Boyer. Și dovezile sunt de acord.
Într-o analiză din 2019, cercetatorii au descoperit ca un nivel mai ridicat de consum de cafea a fost asociat cu un nivel mai scăzut de grăsime corporală, în special la bărbați. Cercetări ulterioare din 2020 arată un efect similar la femei.
Crește activitatea fizică
Cercetatorii dintr-un studiu din 2018 au legat consumul de cafea de creșterea activității fizice. Ei au descoperit că femeile băutoare de cafea care consumau una pâna la două căni de cafea zilnic au avut cu 17% mai multe șanse de a îndeplini nivelurile de activitate fizică recomandate decat cele care au baut mai putin.
Scade riscul de diabet de tip 2
Diabetul de tip 2 este o afecțiune cronică care afecteaza modul în care organismul foloseste zahărul. Când zaharul din sange ramane ridicat, poate duce la probleme de sănatate potențial grave. Consumul de cafea poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta această afecțiune.
O analiză din 2018 a constatat că riscul de a dezvolta diabet de tip 2 scade atunci când se compara un grup de indivizi cu un consum mare de cafea (mediana 5 cani pe zi) cu un grup cu un consum redus (mediana 0 cani pe zi) – și acest lucru este valabil dacă cafeaua consumată are sau nu cofeină. Acest efect se poate datora faptului că protejeaza functia celulelor beta din pancreas, care produce insulina care reglează nivelul zaharului din sânge. Cafeaua conține și magneziu, care ajută organismul să descompună zahărul.
Foto. Shutterstock.com