
Asociația Viitor Plus, prin programul Harta Reciclării, a lansat campania Al 12-lea ceas pentru a atrage atenția asupra impactului pe care îl au deșeurile asupra mediului și sănătății.
Cele 4 video-uri manifest din cadrul campaniei au fost realizate prin colaborarea cu jurnalistul Alex Dima și acoperă tematici precum arderile de deșeuri, depozitările ilegale, colectarea separată şi importurile ilegale de deşeuri.
„Mulți dintre noi sunt martori ai infracțiunilor de mediu, dar preferă să rămână pasivi. Consideră că aceste probleme nu îi afectează, dar lipsa de reacție îi va încuraja pe cei care comit astfel de fapte să le repete. Iar alții le vor urma exemplul. M-am alăturat campaniei Al 12-lea ceas pentru a da un exemplu de implicare, cât încă mai e timp de o schimbare. Orice cetățean își poate folosi drepturile pentru a face lumină și pentru a proteja sănătatea sa și pe a celor dragi”, a spus Alex Dima.
Campania „Al 12-lea ceas” pornește de la contextul alarmant al gestionării deșeurilor în România și încurajează cetățenii să se implice atunci când sunt martorii unor încălcări ale legislației deșeurilor.
Filmele campaniei sunt realizate sub forma unui jurnal video și pun accent pe puterea mesajului și a discursului-monolog care punctează problemele de sănătate, drepturile cetățenilor și ce pot face cât încă mai este timp.
Campania „Al 12-lea ceas” îi ajută pe cetățeni să identifice situațiile de încălcare a legislației deșeurilor și oferă informațiile necesare sesizării acestor încălcări prin intermediul a 4 ghiduri de conștientizare și informare.
Fiecare cu o altă tematică, AER. ARDEREA DEȘEURILOR; PĂMÂNT ȘI APĂ; COLECTAREA SEPARATĂ; IMPORTUL DEȘEURILOR ÎN ROMÂNIA, ghidurile expun scenarii posibile care se întâmplă în viața de zi cu zi și explică ce se poate face pentru a opri acțiunile ilegale.
De la predarea electrocasnicelor vechi către colectorii informali, la mormanele de deșeuri abandonate la marginea satelor, și până la operatorul de salubrizare care nu colectează separat – toate acestea pot fi sesizate simplu către instituțiile specializate: Garda Națională de Mediu, Poliția Română, Poliția Locală, Administrațiile locale sau primăriile.
Tot în ghiduri sunt prezentate detalii despre sancțiunile impuse de lege. Pentru a face lucrurile mai simple, fiecare ghid conține modele de intervenție și sesizare, în format editabil, alături de contacte directe pentru instituțiile responsabile