„Ieri s-au împlinit 54 de ani de la victoria cu 4-2 a Steagului Roșu împotriva echipei Espanyol Barcelona, la care juca legendarul Alfredo Di Stefano. Steagu’ l-a avut în teren la acel meci pe Nicolae Pescaru, cel mai mare fotbalist al Brașovului. O, tempora!
Tot în acest weekend, Steagul Roșu a jucat un meci test, cu CS Ciorogârla – victorie cu 10-0.
Arcul de 54 de ani ne aduce în fața ochilor câteva paralele pline de tristețe. Nicolae Pescaru s-a stins din viață anul trecut. Stadionul Tractorul, în care s-au îngrămădit atunci 20.000 de oameni, a fost demolat cu tot cu anexe și cu sala de sport și pe locul lui va apărea un hotel “pentru sportivi”, cu încălcarea legii și cu complicitatea Ministerului Tineretului și Sportului (am atacat acest lucru în instanță, împreună cu colegii de la USR).
FC Brașov (clubul ce a evoluat din fostul Steagu’ Roșu) a dat faliment și s-a desființat în 2017, fără susținere din partea lui Scripcaru. Recent, Primăria a răscumpărat denumirea și palmaresul, dar habar nu are ce va face cu ele.
Spiritul stegar este ținut în viață doar de entuziasmul suporterilor, care au reînființat echipa sub denumirea SR Brașov, și de cel al jucătorilor, unii dintre ei reveniți în oraș pentru a juca în liga a 3-a. O poveste frumoasă despre comunitate și dragoste de fotbal, finanțată prin donații (puteți dona aici: https://www.patreon.com/srbrasov/).
M-a impresionat scrisoarea adresată de către suporteri primarului George Scripcaru, la începutul lunii – https://srbrasov.ro/scrisoare-deschisa-adresata-primariei-…/. Într-o lume normală, brandul FC Brașov și palmaresul ar fi fost redate comunității. Faptul că avem suporteri entuziaști și dedicați, dornici să replice la Brașov un model de management colectiv prezent în țările civilizate, este un lucru de lăudat și de încurajat. Există modalități de a susține fotbalul brașovean, grupele de copii și entuziasmul suporterilor, fără sume enorme de bani de la bugetul local – le găsim în exemple de situații similare din România.
Ultimii bani băgați în fotbal de Scripcaru din bugetul local au fost în clubul de casă al PNL, Corona. S-au risipit în vânt, odată cu echipa, lăsând în urmă o mostră de management defectuos și nevoia unui audit despre care s-a vorbit, dar a fost apoi trecut sub tăcere. Cu siguranță, nu asta este calea de urmat, cu politruci incompetenți puși stăpâni peste banii destinați sportului.
Care ar fi soluțiile?
- o atribuire a brandului și a palmaresului făcută transparent și pe baza unor criterii și a unor clauze clare, astfel încât echipa să reprezinte suporterii și comunitatea.
- renunțarea la presiunile și la șantajul din zona politică. Renunțarea la încercări de preluare a clubului “pe persoană fizică” sau “pe partid” (sunt câțiva consilieri PNL care știu la ce mă refer) și încurajarea unui management bazat pe competențe
- susținere din partea autorităților locale, într-un mod sustenabil, predictibil și transparent: promovare (spații publice, mijloace de transport în comun), dreptul de folosință al stadionului (care, altfel, stă gol și se degradează) etc.
- renunțarea la monopolul pe finanțările de la bugetul local pe care îl are de ani buni Corona și deschiderea apelului de proiecte către toate cluburile relevante pentru comunitate (cu accent special pe cele active în segmentul de copii și juniori)
- Primarul să renunțe la atitudinea de “jupân” și să fie partener onest al comunității, inclusiv pe probleme legate de sport
În rest, vorba cântecului:
Steagu’ tre’ să-l sprijinim,
În orice împrejurare,
Și acas’ și-n deplasare,
Brașovenii sunt cu voi,
Galben-negrii suntem noi,
Toată lumea cântă-n cor:
Sunt stegar pân’ am să mor”, a scris Allen Coliban pe pagina de Facebook.